R134a ve R600a soğutucu akışkanlı ev tipi buzdolaplarında ekserji analizi
Exergy analysis of household refrigerators using refrigerants R134 and R600a
  1. Tez No: 182594
  2. Yazar: SEFA GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF HEPBAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekserji analizi, soğutucu akışkan, buzdolabı, verim, enerji, Exergy analysis, refrigerant, refrigerator, efficiency, energy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Soğutma sistemlerinin veriminin değerlendirilmesinde, en yaygınkullanılan ölçüt, soğutma sistemleri için etki katsayısı (COP) olarakiyileştirilen, enerji (yada birinci yasa) verimidir. Bununla beraber,termodinamik iyileştirme olanaklarının gösterilmesi için ekserji analizigereklidir. Bu çalışmada, modelleme ve iyileştirme potansiyelininbelirlenmesi için, soğutucu akışkan olarak R134a ve R600a kullanılan evtipi buzdolaplarının ekserji analizi sunulmaktadır. Analizde, gerçek işletmeverisi kullanılmaktadır. Tüm sistem bileşenlerinin her birindeki ekserjikayıpları (tahripleri), deneysel olarak elde edilen ortalama ölçülenparametreler için hesaplanmaktadır. Sistem bileşenlerinin ekserjiverimleri,performanslarını değerlendirmek ve iyileştirme potansiyelleriniaçıklığa kavuşturmak için belirlenmektedir. İncelenen ev tipibuzdolaplarının ekserji verimlilik değerleri, ürün/yakıt bazında, % 80.6 ve% 87.7 aralığında elde edilirken, bunların COP değerleri, 1.20 den 1.40 akadar değişmektedir. Çalışmada R134a ve R600a'lı sistemlerde genelolarak aşırı kızdırma verimi düşük çıkmaktadır ve buzdolaplarında yüksekverimlikilte ürün elde etmek için R600a soğutucu akışkan tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In evaluating the efficiency of refrigeration systems, the mostcommonly used measure is the energy (or first law) efficiency, which ismodified to a coefficient of performance (COP) for refrigeration systems.However, for indicating the possibilities for thermodynamic improvement,energy analysis is inadequate and exergy analysis is needed. This studypresents an exergy analysis of household refrigerators using refrigerantsR134a and R600a aimed at identifying improvement potential. In theanalysis. actual operational data are used. The exergy destructions in each ofthe components of the overall system are determined for average values ofexperimentally measured parameters. Exergy efficiencies of the systemcomponents are determined to assess their performances and to elucidatepotentials for improvement. COP values for the household refrigeratorsstudied are found to vary from 1.20 to 1.40 while corresponding exergyefficiency values are found to range between 80.6 % and 87.7 % on aproduct/fuel basis. In this study,superheating heat exchanger has very lowefficiency with refrigerant R134a and R600a systems and refrigerator R600ais used to produce household refrigerator with high efficieny.