Preservice science teachers' efficacy beliefs regarding science teaching and their classroom management beliefs
Fen bilgisi öğretmen adaylarının fen öğretimine yönelik özyeterlilik ve sınıf yönetimi inançları
  1. Tez No: 119400
  2. Yazar: AYŞE SAVRAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. JALE ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen öğretimine Yönelik öz Yeterlik İnançları, Sınıf Yönetimi Yaklaşımları, Fen Bilgisi öğretmen Adayları vı, Science Teaching Self-Efficacy Beliefs, Classroom Management Orientations, Preservice Science Teachers IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ÖZ YETERLİK VE SINIF YÖNETİMİ İNANÇLARI SAVRAN, Ayşe Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Jale US ÇAKIROĞLU Eylül 2002, 117 Pages Bu araştırma, fen bilgisi öğretmen adaylarının fen öğretimine yönelik öz yeterlik ve sınıf yönetimi inançlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Fen bilgisi aday öğretmenlerinin öz yeterlik ve sınıf yönetimi inançları üniversite, cinsiyet ve sınıf farla değişkenlerine göre karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak fen bilgisi aday öğretmenlerinin öz yeterlik inançları, sınıf yönetimi inançları, alman eğitim dersleri ve akademik başarılan arasındaki ilişki sorgulanmıştır. Bu çalışma 2001-2002 bahar döneminde sekiz farklı üniversiteden üçüncü ve dördüncü sınıf olmak üzere, toplam 584 (357 kız ve 227 erkek) fen bilgisi öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Veriler, Enochs ve Riggs'in (1990)“Fen Öğretimi öz Yeterlik İnanç”ölçeği ve Martin, Yin ve Baldwin'nin (1998)“Sınıf Yönetimine Yönelik Tutum ve İnanç”ölçeği ile toplanmıştır.Araştırmanın sonuçlan, fen bilgisi öğretmen adaylarının fen öğretimi öz-yeterlik ölçeğinin kişisel öz yeterlik ve sonuç beklentisi alt boyutlarında inançlarının oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, fen bilgisi öğretmen adaylarının sınıf yönetimine yönelik inançları incelendiğinde, ders yönetimi alt boyutunda disiplinci bir yaklaşıma sahip olduklarını, insan yönetimi alt boyutunda ise disiplinci olmayan bir yaklaşıma sahip oldukları bulunmuştur. Ayrıca analiz sonuçlan, öz yeterlik inançları yüksek olan fen bilgisi öğretmen adaylarının insan yönetim boyutunda disiplinci olmayan bir yaklaşıma sahip olurken, ders yönetimi boyutunda ise disiplinci bir yaklaşıma sahip olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESERVICE SCIENCE TEACHERS' EFFICACY BELIEFS REGARDING SCIENCE TEACHING AND THEIR CLASSROOM MANAGEMENT BELIEFS SAVRAN,Ayşe. M. Sc., The Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Dr. Jale US ÇAKIRO?LU September 2002, 1 17 Pages This study intended to explore preservice science teachers' science teaching efficacy beliefs and their classroom management beliefs. In addition, preservice science teachers' efficacy and classroom management beliefs were compared regarding gender, and grade level. Also, the intenelationships among their efficacy beliefs, classroom management beliefs, the number of university pedagogical courses completed and university cumulative point grade average (CGPA) were investigated. The present study was conducted at the end of the spring semester of 2001-2002 academic year with a total number of 584 (357 female and 227 male) third year and the fourth year preservice science teachers who enrolled at teacher education programs of eight different universities. Data were incollected utilizing two questionnaires: the Science Teaching Efficacy Belief Instrument (STEBI-B) and the Attitudes and Beliefs On Classroom Control (ABCC) Inventory. Data of the present study were analyzed utilizing descriptive and inferential statistics. Analysis of the self-efficacy survey indicated that preservice science teachers generally expressed positive efficacy beliefs regarding science teaching on both Self-Efficacy and Outcome Expectancy dimensions of the STEBI-B. Similarly, analyses of data on the classroom management inventory revealed that preservice teachers favored non- interventionist style on the People Management subscale, whereas they were found to be more interventionist on the Instructional Management subscale of the ABCC Inventory. Furthermore, it was found that preservice science teachers with a high sense of efficacy beliefs tended to favor a less interventionist orientation on the People Management subscale, while they were found to have more interventionist management style on the Instructional Management subscale of the ABCC Inventory.