Yapılandırmacı sınıf ortamında çemberde temel kavramların grafik hesap makineleri ile öğretimi
Teaching of main concepts of circle in constructivist classes by using graphic calculators
- Tez No: 183241
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ARDAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Çemberde Temel Kavramlar, Grafik Hesap Makinesi, Geometri Öğretimi, Yapılandırmacılık, Main Concepts Of Circle, Graph Calculator, Geometry Teaching, Constructivism
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada; ?Çemberde Temel Kavramlar? konusunun, yapılandırmacısınıf ortamında Grafik Hesap Makinesi kullanılarak öğretimi ile geleneksel yöntemleöğretimi arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelendi.Araştırma 2005-2006 öğretim yılında Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi11.sınıf Fen şubelerinde toplam 126 öğrenci ile gerçekleştirildi. Başlangıçtaöğrencilere 20 soruluk ön test uygulanarak, öğrencilerin araştırmanınbaşlangıcındaki durumları ölçüldü. Deney grubuna haftada 4 saat olmak üzeretoplam 16 saat Grafik Hesap Makinesi ve destekleyici ders etkinlikleri ile öğretimyapıldı. Kontrol grubuna ise ders öğretmenleri tarafından geleneksel yöntemleöğretim yapıldı. Uygulama sonunda her iki gruba son test uygulandı. Testuygulamalarından hemen sonra öğrencilerle mülakatlar yapıldı. Deney ve kontrolgruplarının test sonuçları karşılaştırılarak aralarında manidar bir fark olup olmadığıincelendi. ki grubun başarı farklılığını karşılaştırmak için t-testi kullanıldı.Uygulanan testler ve görüşmeler sonunda elde edilen verilerin standart sapmaları,aritmetik ortalamaları, yüzdeleri hesaplandı.Ayrıca öğrencilerin Grafik Hesap Makinesi kullanımına karşı tutumlarını veyapılan öğretimin yansımalarını tespit edebilmek amacıyla deney ve kontrol grubuöğrencilerine ?Durum Araştırması Anketi?, deney grubu öğrencilerine ?Ders SüreciDeğerlendirme Anketi? uygulandı. Anketler sonunda öğrencilerin geometriderslerinde Bilgisayar, Grafik Hesap Makinesi gibi teknolojik araçlar kullanaraköğretim yapılmasını istedikleri tespit edildi.Araştırmanın sonucunda yapılandırmacı sınıf ortamında Grafik Hesap Makinesikullanılarak öğretim yapılan deney grubu ile geleneksel öğretim yapılan kontrolgrubu başarıları arasında 0,001 anlamlılık düzeyinde bir fark olduğu ve çemberdetemel kavramlar konusunda, yapılandırmacı sınıf ortamında Grafik Hesap Makinesikullanılarak öğretim yapılan grubun başarı düzeyinin, geleneksel yöntemle öğretimyapılan gruptan daha yüksek olduğu hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been examined teaching of the subject of ?MainConcepts of Circle?in within the constructivist classes by using Graphic Calculatorand also wheter there is any significant difference between that teaching and teachingwith traditional method.The study was performed with total 126 students from Grade11 Sciencebranches of Mehmet Akif Ersoy Anadolu High School within 2005-2006 academicyear. Initially the situations of student were measured at the beginning of research byusing 20 pretest questions. Experiment group was instructed by Graphic Calculatorand supporting course activities for16 hours in total with 4 hours a week. And controlgroup was instructed by traditional method through course teacher. At the end of thepractice, both groups were applied final test. Interview was perfomed with studentsjust after the test practice. By comparing the test result of experiment group and testgroup, it was examined with descriptive statistical method that whether there is anysignificant difference between them or not. To compare achievement differences ofboth group t-test was used. Standard deviation, arithmetical means, percents ofderived data were calculated at the end of the applied tests and interviews.Ans also ?Case Research Questionnaire? applied for experiment and controlgroup students and ?Assessment Questionnaire of Course Process? was applied forcontrol group students in order to determine reflections of education applied andstudents? attitudes towards Graph Calculator use. It was determined that thay wantedto be instructed using technological tools such as Graph Calculator, computers.At the end of the research, it was calculated in constructivist classes thatthere is difference of 0,001 significance level between experiment group instructedusing Graph Calculator and control group instructed using traditional method, andthat, in the constructivist classes, achievement level of group instructed using GraphCalculator on main concepts of circle was higher than the control group instructedusing traditional method.