Applications of cyclostratigraphy and sequence stratigraphy in determination of the hierarchy in peritidial and pelagic successions (NW, SW and WNW of Turkey) by using sedimentology and sedimentary geochemistry (stable isotopes)
Gelgit civarı ve pelajik istiflerin hiyerarşisinin belirlenmesinde sedimentoloji ve sedimenter jeokimya (duraylı izotoplar) kullanarak devirsel stratigrafi ve sekans stratigrafisi uygulamaları (KB, GB ve BKB Türkiye)
- Tez No: 119457
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sedimentoloji, Sekans stratigrafisi, Devirsel stratigrafi, Duraylı izotoplar, Barremiyen, Apsiyen, Pelajik, Platform, Zonguldak, Seydişehir, Nallıhan, Mudurnu, Türkiye. vi i.e. ir OKSEaüöO&mMi muMM D@ldÎMAHTASY®K RUS, Sedimentology, Sequence stratigraphy, Cyclostratigraphy, Stable isotopes, Barremian, Aptian, Pelagic, Platform, Zonguldak, Seydişehir, Nallıhan, Mudurnu, Turkey. iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Öa GELGİT CİVARI VE PELAJİK İSTİFLERDE HİYERARŞİNİN BELİRLENMESİNDE SEDİMENTOLOJİ VE SEDİMENTER JEOKİMYASI (DURAYLI İZOTOPLAR) KULLANARAK DEVİRSEL STRATİGRAFİ VE SEKANS STRATİGRAFİSİ UYGULAMALARI (KB, GB VE BKB TÜRKİYE) YILMAZ, İsmail Ömer Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Demir ALTINER Ocak 2002, 248 sayfa Bu çalışma Barremiyen - Apsiyen yaşlı platform içi (Zonguldak ve Seydişehir yöreleri) ve pelajik çökellerin (Mudurnu ve Nallıhan yöreleri) sekans stratigrafisini, devirsel stratigrafisini, kimyasal stratigrafisini ve sedimantoloj isini kapsamaktadır. Zonguldak ve Seydişehir yörelerinde, ölçülü stratigrafik kesitler tamamı ile yukarı doğru sığlaşan metre ölçeğindeki devirlerden oluşmaktadır ve istifleri oluşturan yapı taşlan olarak yorumlanmışlardır. Mudurnu ve Nallıhan yörelerindeki pelajik istiflerde kireçtaşı - marn/şeyi çiftleri baskındır. Devirsellikler litofasiyeslerin sedimantoloj ik ve petrografik (kırıntılı ve karbonat) verilerini ve fasiyeslerin kesit boyunca ve kesitler arasında yatay ve dikey ilişkilerini kullanarak kurulmuştur. Platform içi ve pelajik karbonatlarının parasekans ölçeğinde korelasyonu yapılmıştır. Yukarı doğru sığlaşan metre ölçeğindeki bu devirler 4. dereceden devirler olarak isimlendirilmiştir. Bu devirler Milankoviç devirleri (Dışmerkezlilik devirleri)olarak yorumlanmış ve sekans stratigrafisi açısından da parasekans olarak isimlendirilmiştir. 4. dereceden devirler kendi içlerinde daha ufak ölçekli devirleri (5. derece devirler) de içerdikleri tespit edilmiştir. Bir adet 4. derece devir yaklaşık olarak 2 ile 5 adet yukarı doğru sığlaşan özellikte daha ufak ölçekli devir içermektedir. Tabaka ölçeğinde yukarı doğru incelme yapısı gösteren çok daha küçük ölçekli devriler de 5. derece devirlerin içerlerinde tespit edilmiş, fakat daha düzensiz bir dağılım sundukları gözlenmiştir. Sekans sınırları Tip 1 ve Tip 2 olarak tespit edilmiş ve sekans paketlerini karakterize eden sistemleri ayırtlamada devirlerin tipleri ve kalınlık değişimleri kullanılmıştır. Pelajik istiflerde ise (Nallıhan ve Mudurnu kesitleri) devirsellik pelajik kireçtaşı ve marn/şeyl ardalanmalarından oluşmaktadır. Devir başına düşen zaman ve kalınlık bakımından incelendiğinde platform içi istiflerdeki 4. derece devirlerin içindeki 5.derece devirlere tekabül ettikleri tespit edilmiştir. Yani pelajik istiflerde iki devir platform içi istiflerde bir devire karşılık gelmektedir. Türkiye'de ilk defa olarak, devirsellik verilerini destekleyen ve pelajik ve platform içi karbonatlarda uygulanmış olan duraylı izotop analizleri sera etkisine sahip Kretase zamanında devirselliğin sebebinin buzul aktivasyonları ile ilgili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATIONS OF CYCLOSTRATIGRAPHY AND SEQUENCE STRATIGRAPHY IN DETERMINATION OF THE HIERARCHY IN PERTITDAL AND PELAGIC SUCCESSIONS (NW, SW AND WNW OF TURKEY) BY USING SEDIMENTOLOGY AND SEDIMENTARY GEOCHEMISTRY (STABLE ISOTOPES) YILMAZ, İsmail Ömer Ph. D., in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Demir ALTINER January 2002, 248 pages This study covers the sequence stratigraphy, cyclostratigraphy, chemostratigraphy and sedimentology of the Barremian-Albian inner platform deposits of the Zonguldak and Seydişehir areas and pelagic deposits of the Mudurnu and Nallıhan areas. In Zonguldak and Seydişehir areas, measured stratigraphic sections are completely composed of shallowing upward meter scale cycles, and they are interpreted as the building blocks of the successions. In the Mudurnu and Nallıhan areas, pelagic successions are dominated by limestone - marl/shale couplets. Cyclicities are constructed by using sedimentological and petrographical (siliciclastic and carbonate) data of the lithofacies and vertical and lateral facies associations along and between the sections. Correlation of pelagic and platform carbonates in parasequence-scale are obtained inShallowing - upward meter scale cycles are termed as 4th order cycles. They are interpreted as the Milankovitch cycles (Eccentricity cycles), and are called as parasequences within the frame of sequence stratigraphic interpretation. 4th order cycles also contain smaller scale cycles termed as 5th order cycles. One 4th order cycle contain about 2 to 5 number of smaller scale cycles, which display also a shallowing upward character. Even much smaller scale (bed scale) cycles having fining upward structure are detected within 5th order cycles. However, their distribution is random. Third-order sequence boundaries are defined as Type - 1 and Type - 2. To differentiate systems tracts, characterizing sequence packages, cycle types and their thickness variations are used. In pelagic successions (Nallıhan and Mudurnu sections), cyclicity is composed of an alternation of marl/shale and pelagic limestones. Cycles in pelagic successions correspond to 5th order cycles detected within the 4th order cycles in platform successions. This means that one cycle in platform succession corresponds to about two cycles in pelagic successions. For the first time in Turkey, stable isotope analysis carried out on pelagic and platform carbonates showed that genesis of cyclicity must have been related with glacial activity during the greenhouse period of the Cretaceous.