Onthe Evolution of massive stars; pulsars, supernova, runaways and genetic connections between them
Büyük kütleli yıldızların evrimi üzerine; pulsarlar, süpernova kalıntıları, kaçan yıldızlar ve bunlar arasındaki genetik bağlantılar
  1. Tez No: 119463
  2. Yazar: AŞKIN ANKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KIZILOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nötron Yıldızları, Pulsarlar, Supernova Kalıntıları, Kaçan Yıldızlar vı anir'-MiwTirvfiM m.5TE“T T*.”, Neutron Stars, Pulsars, Supernova Remnants, Runaway Stars IV ^' «UJwiANTASYON MER&2SÎ
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz Büyük Kütleli Yıldızların Evrimi Üzerine; Pulsarlar, Supernova Kalıntıları, Kaçan Yıldızlar Ve Bunlar Arasındaki Genetik Bağlantılar ANKAY, Aşkın Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Oktay Hüseyin Haziran 2002, 130 sayfa. Gözlemsel veriler büyük kütleli çift yıldız sistemlerinde supernova patlamasına bağlı olarak sistemi oluşturan yıldızların arasındaki bağın koptuğunu destekle mektedir ve büyük kütleli yakın çift yıldız sistemlerinde bu kopma sonucunda bir nötron yıldızı ve bir de O ya da B tipi kaçan yıldız oluşmaktadır. Kaçan OB tipi yıldızlar (uzay hızı 30 km/s'den büyük olan O ve B tipi yıldızlar) ve nötron yıldızları/pulsarlar ile supernova kalıntıları arasında genetik bağların bulunması yoluyla supernova patlamalarının özellikleri hakkında bazı önemli sonuçlar elde edilebilir (örneğin, patlamanın asimetrisinin derecesi ve yönü). Böyle genetik bağlantıların incelenmesi aynı zamanda büyük kütleli çift yıldız sistemlerinin özellikleri ile ilgili bilgi verir (örneğin, kütle oranı). Resmin bütününü görebilmekiçin supernova patlamasından sonra kopmanın olmadığı durumlar da incelen mektedir. Kopma olmayan durumların, yani büyük kütleli X-ışın çiftlerinin, sayısının kopma olan durumdaki, yani tek pulsarların ve tek OB kaçan yıldızların sayısından az olması çoğu durumda patlamaya bağlı olarak kopmanın gerçekleştiğini göstermektedir. Pulsarların ortalama uzay hızının (~300 km/s) kaçan tek OB yıldızlarının (yörüngesel hızlarına bağlı olan) uzay hızlarından ve kaçan büyük kütleli X-ışın çiftlerinin uzay hızlarından (ki bu hız asimetrisi küçük olan supernova patlamalarının bir sonucudur) 3-10 defa daha büyük olması da bu durumu destek lemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT On The Evolution Of Massive Stars; Pulsars, Supernova Remnants, Runaways And Genetic Connections Between Them ANKAY, Aşkın Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Oktay Hüseyin June 2002, 130 pages. Observational data support the disruption of massive binary systems due to su pernova explosion and in the case of massive close binaries the disruption form a neutron star and a runaway O or B type star. Identifying genetic connections of runaway OB stars (i.e. OB stars with space velocity > 30 km/s) and of neutron stars/pulsars to supernova remnants lead to some important results about char acteristics of supernova explosions (e.g. degree and direction of the asymmetry of the explosion). Examination of such genetic connections also give us information about the properties of massive binaries (e.g. the mass ratio). In order to get a complete picture, the case of non-disruption of massive binaries after the super nova explosion is also examined. The fact of the number of such non-disruption iiicases of massive binaries, i.e. high mass X-ray binaries, being small compared to the number of disruption cases, i.e. single pulsars and single OB runaway- stars, shows that in most of the cases the massive binary is disrupted due to the explosion. The average space velocity of pulsars (~300 km/s), which is about 3-10 times larger than the space velocity (due to the orbital velocity before the disruption of the binary) of single runaway OB stars and the space velocity (due to a small degree of asymmetry for the supernova explosion) of runaway high mass X-ray binaries also support this fact.