Cognitive aspects of image zooming
Resim büyütmenin bilişsel yönleri
  1. Tez No: 119504
  2. Yazar: GAYE ÖNCÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL TARI, DOÇ. DR. H. GÜRKAN TEKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Resim Büyütme, Enterpolasyon, Resim Bozukluk Metrikleri iv, Image Zooming, Interpolation, Image Distortion Metrics. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET RESİM BÜYÜTMENİN BİLİŞSEL YÖNLERİ Öncül, Gaye Yüksek Lisans, Bilişsel Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Sibel Tan Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr. H. Gürkan Tekman Temmuz 2002, 120 sayfa Bu çalışmada sayısal resim büyütme metodları ve resim bozukluk metrikleri, resimlerin görünüşlerine dayalı bir kalite kriterine göre incelenmektedir. Algı temelli bozukluk metriklerinin, nerofizyolojik ve psikofiziksel temelleri sunulup, algısal ve konvansiyonel bozukluk metriklerine göre standart büyütme metodları karşılaştırılmaktadır. Bozukluk metrikleri ve büyütme metodlarındaki karşılaşılan açık problemler belirtilip büyütme metodlarının kalite performansının iyileştirilmesi için bazı öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COGNITIVE ASPECTS OF IMAGE ZOOMING Öncül, Gaye M.S., Department of Cognitive Science Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Sibel Tan Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. H. Gürkan Tekman July 2002, 120 pages In this work, digital image zooming methods and image distortion metrics are examined in terms of a quality criterion based on image appearance. Neurophysiological and psychophysical foundations of perception driven image distortion metrics are presented. Results of a comparative study based on both perceptual distortion metrics and conventional distortion metrics for standard zooming methods are discussed. Open problems in image quality definition as well as image enlargement methods are presented and improvements on magnified image quality are suggested.