Dragline açık işletmeciliğinin bilgisayar destekli modellenmesi ve Batı Anadolu'daki dragline uygulamalarının incelenmesi
Computer aided modelling of dragline operation in open pits and investigation of dragline applications in Western Anatolia
- Tez No: 119546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAN ŞİMŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dragline, Dragline açık işletmeciliği, Türkiye'deki dragline uygulamaları, Dragline, Dragline open pit mine, Dragline methods in Turkey
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Örtü-kazı yöntemleri içerisinde, uygun şartların sağlanması durumunda en ekonomik yöntem olan dragline yönteminin araştırılması, bu çalışmanın esasını teşkil etmektedir. Tez ana hatları ile üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde dragline'ın genel özellikleri anlatılmış, diğer işletme yöntemleriyle karşılaştırmalı ekonomik analizi yapılmış ve dragline seçiminde etkin faktörler belirlenip, gerekli hesaplamaların nasıl yapılacağı gösterilmiştir. İkinci bölümde çeşitli dragline uygulama yöntemleri tez içerisinde irdelenmiş, ayrıca bu yöntemler bilgisayar ortamında 3 boyutlu grafik animasyonlar olarak hazırlanıp, cd halinde, tezle birlikte sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise Türkiye Kömürleri İşletmeleri' ne bağlı Batı Anadolu'daki dragline'ların kullanıldığı işletmeler, yerinde incelemeler yapılarak anlatılıp, işletmelerin karşılaştıkları problemler belirlenmiş ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the dragline method, which is the most economical method of the excavation methods, if suitable conditions are provided, is base of this study. The thesis consists of three base parts. In the first part, the general characteristics of dragline are explained, and economic analysis of the dragline method opposed to other operation methods is done. Furthermore, primary factors of the selection process of a dragline are determined by example calculations. In the second part, different applications of the dragline method are investigated. These methods are also illustrated as 3D graphic animations in computer, and presented together with the thesis. In the third part, West Anatolian open pit mines, that use draglines, are explained by the help of in situ investigations, their problems are determined and solution suggestions are given.