Tunçbilek bölgesi dragline maliyet analizi
Cost analysis of dragline in Tunçbilek region
- Tez No: 136587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜRRİYET AKDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dragline, Maliyet Analizi, Dragline, Cost Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Dragline'm, uygun şartların sağlanması durumunda açık işletme madenciliğinde örtü kazı maliyetlerini büyük oranlarda azalttığı bilinmektedir. Bu çalışma üç ana başlık altında ele alınabilir. İlk olarak dragline tarihsel gelişimiyle ele alınıp ana yapısıyla birlikte çalışma yöntemleri ortaya konulmuştur. Daha sonra genel anlamda ve madencilik faaliyetleri için maliyet kavramları, maliyet sistemleri irdelenmiştir. Son olarak da dragline 'da maliyet analizi uygulamasına yer verilmiş olup bu bağlamda G.L.İ. Tunçbilek Açık Ocakları'nda çalışan Marion 7820 Elektrikli Yürüyen Dragline için çalışma parametreleri belirlenmiş ve fiili rakamlara dayanılarak maliyet analizi yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise Tunçbilek Bölgesi 'ndeki dragline operasyonlarının maliyetlerinin azaltılabilmesi için bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
When appropriate conditions are met, dragline is known to reduce most of the cost of the surface digging operations. This thesis can be divided into three main parts. At the first part, the historical development, main structure of the dragline, and the working principles are explained. At the second part, generally, the definitions and systems of the cost of the mining operations are given. At the last part, cost analysis of dragline operations has been investigated for the Marion 7820 Electrically Powered Walking Dragline in G.L.I. Tunçbilek Open Pit Mine by using previously recorded data. Finally, in order to reduce the cost of dragline operations in Tunçbilek Open Pit Mine, some suggestions are given.