Zeolit X yapısına bazı moleküllerin adsorpsiyonu'nun bilgisayar simülasyonu ve animasyonla gösterimi
Showing with animation and computer simulation of adsorption of some molecules to structure of Zeolite X
  1. Tez No: 119706
  2. Yazar: ETHEM AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Zeolit X, Animasyon, Adsorpsiyon, Dağılımlar, Simulation, Zeolite X, Animation, Adsorption, Ensembles n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZEOLİT X YAPISINA BAZI MOLEKÜLLERİN ADSORPSİYONU'NUN BİLGİSAYAR SİMÜLASYONU VE ANİMASYONLA GÖSTERİMİ Ethem AKTURK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Önder ORHUN 2002, 80 sayfa Bu tezde bilgisayar uygulamalı fizikte kullanılmış bazı tekniklerin bir tanımını vermek tasarlanmıştır. Pek çok molekfiler modelleme üç aşamadan oluşur. İlk aşamada, sistemde moleküller içi ve arası etkileşmeleri tanımlamak için bir model seçilir. Molekfiler modelleme çalışmasının ikinci aşaması Molekfiler dinamik veya Monte Carlo simülasyonu gibi hesaplamalardır. Bu nedenle ilk olarak, olasılık teorisi ve dağılımların teorik alt yapıları genel olarak incelenmiştir. Daha sonra, Monte Carlo simülasyon yöntemleri ve molekfiler dinamik simülasyon yöntemlerinin temel özelliklerini ele aldık. Molekfiler dinamik ve Monte Carlo simülasyon yöntemleri çoğu yönden birbirinden farklıdır. En belirgin fark, molekfiler dinamiğin sistemin özelliklerinin zamana bağımlılığı hakkında bilgi verirken Monte Carlo simülasyonunun zamandan bağımsız olmasıdır. Bu tez de ayrıca Monte Carlo yöntemleri, molekfiler dinamik simülasyonu ve animasyon yardımıyla zeolit X de herhangi bir molekülün adsorpsiyonu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SHOWING WITH ANIMATION AND COMPUTER SIMULATION OF ADSORPTION OF SOME MOLECULES TO STRUCTURE OF ZEOLITE X EthemAKTÜRK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: ProtDr.Önder ORHUN 2002, 80 pages This thesis was intended to provide an introduction to some of the techniques used in computational physics. Most molecular modeling involve three stages. In first stage, a model is selected to describe the intra-and inter molecular interactions in the system. The second stage of a molecular modeling study is calculation itself, such as a molecular dynamics or Monte Carlo simulation. For this reason, firstly, some of the theoretical background to probability theory and ensembles was taken up. Afterwards, Major features of Monte Carlo simulation and molecular dynamics was examined. The molecular dynamics and Monte Carlo simulation methods differ in a several ways. The most obvious difference is that molecular dynamics provides information about the time dependence of the properties of the system, whereas Monte Carlo simulation is independent of time. In this thesis, adsorption of any molecules in zeolite X by means of Monte Carlo methods and Molecular dynamics simulation method and animation were also given.