Fosil yakıt kullanımından kaynaklanan kükürt dioksit emisyonunun kalsiyum bazlı süspansiyonlarla giderilmesi
Removal of sulfur dioxide emission due to the use of fossil fuel by calcium based aqueous suspensions
  1. Tez No: 119766
  2. Yazar: SAADETTİN EREN ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN KAYTAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kükürt Dioksit, Kabarcıklı Kolon Reaktör, Gaz Absorpsiyonu, Sulfur Dioxide, Bubble Column Reactor, Gas Absorption
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmada, SO2 içeren hava, kabarcıklı bir kolon reaktördeki 3 İt hacimli sulu CaO veya CaC03 süspansiyonları ile atmosferik basınçta absorplanmıştır. Ayrıca değişik derişimlerde sisteme katalizör olarak eklenen MnS04 ile Adipik asit, Asetik asit ve Sitrik asit gibi organik asitlerinin SO2 giderim verimine etkileri araştırılmıştır. Absorpsiyon çalışmalarında gaz derişimi, 4000-10000 ppm SO2, gaz akış hızı, 15-30 It/dk, süspansiyon derişimi, %5 ve %7,5 ve sıcaklık 25°C ve 50°C aralığında değiştirilmiştir. Absorpsiyon sırasında çıkan gazda SO2 derişimi ile sistemin pH değeri yerinde olarak ölçülmüş ve belirli sürelerde sistemden sıvı numune alınarak Ca2+ analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, gas containing SO2 in air have been absorbed at atmospheric conditions in a bubble column reactor with aqueous CaO or CaCÛ3 suspensions having 3 liters volume. Furthermore, effects of catalyst MnS04 and organic acid additions like Adipic Acid, Acetic Acid and Citric Acid were into the system in different quantities on SO2 removal efficiency were investigated. In absorption studies, gas composition, being in the range of 4000-10000 ppm SO2, gas flow rate, being in the range of 15 - 30 lt/min, mass fraction of the suspensions, being in the range of 5 - 7,5% and temperature, being in the range of 25°C - 50° C were used. During absorption, flue gas SO2 composition and system pH measured as on-line and Ca+2 was analysed in the sample for certain intervals.