Turizm ve turizm gelirlerinin istatistiksel analizi
Tourism and tourism income's statistics analysis
- Tez No: 119767
- Danışmanlar: PROF. DR. EMBİYA AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İstatistik, Tourism, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Trend Analizi, Regresyon İndeks Metodu, ARIMA Modelleri, Trend Analysis, Regression Index Method, AREVIA Models
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TURİZM VE turizm gelirlerinin İSTATİSTİKSEL ANALİZİ MELİKE ÖZEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Embiya AGAOGLU 2002, 131 Sayfa Bu tezde turizm ile ilgili temel kavramlar, turizmin ekonomik açıdan gerekliliği hakkında genel bilgiler verilmiştir. 1988-1997 yıllarını içeren aylık turizm gelir serisi esas alınarak, trend analizi, trigonometrik model, regresyon indeks metodu ve Box-Jenkins ARIMA modelleri uygulanıp, karşılaştırılarak, turizm gelirlerinin ileriye dönük tahmini için bir model geliştirilmiştir. Seriye uygun tahmin modelinin belirlenmesi için en küçük hata kareler yöntemi kullanılarak, A Zt=0,034+0,353Zt.ı+Zt.i2-0,353Zt.i3+at+0,4612at.1-0,864at.i2-(0,4612)(0,864)at.i3 ARIMA(101)(011)i2 modelinin seriye uygun model olduğuna karar verilmiştir. Yapılan uygulama ve analiz sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis TOURISM AND TOURISM INCOME'S STATISTICS ANALYSIS MELİKE OZEN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Statistics Program Supervisor: Prof.Dr. Embiya AGAOGLU 2002, 131 Pages In this thesis, the basic concepts about tourism and the general information about necessity of tourism in terms of economy are given. On 1988-1997 years the tourism income series was used, so as to forecast the tourism income, a model has been developed by using and comparing trend analysis, trigonometric model, regression index method and Box-Jenkins ARIMA models. In order to determine the most proper forecasting, mean square errors method was used, A Z,=0,034+0,353Zt-1+Z,_12-0,353Zt.i3+at+0,4612at-i-0,864aM2-(0,4612)(0,864)at-i3 The ARIMA(101)(011)12 is the most suited model for the series. The application and the results are presented.