Mutant Trichoderma harzianum izolatlarının antimikrobiyal ve fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of antimicrobial and physiological features of mutant Trichoderma harzianum isolates
  1. Tez No: 119774
  2. Yazar: AHMET ÜLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Trichoderma hanianum, Antimikrobiyal, Mutant, Biyolojik Kontrol, Trichoderme harzianum, Antifungal, Mutant, Biological Control
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MUTANT TRICHODERMA HARZMNUM İZOLATLARININ ANTİMİKROBİYAL VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ AHMET ÜLKER Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Merih KIVANÇ 2002, 65 sayfa Tarımsal ürünlerin 1/3 üne yakın kısmını yok eden bitki fungal patojenleriyle mücadele için kullanılan organik kimyasalların ve pestisidlerin çevre ve canlı sağlığını tehdit ediyor olması; günümüzde biyolojik kontrol ajanlarının önemini arttırmaktadır. Trichoderma spp. ve mutant suşları, toprak kökenli bitki fungal patojenlerine etki eden önemli biyolojik kontrol ajanlarıdır.Bu çalışmada Eskişehir bölgesindeki topraklardan izole edilen ve U.V. ile mutant hale getirilen Trichoderma harzianum suşlarının, bitki patojenlerine karşı antimikrobiyal ve fizyolojik özellikleri incelenmiştir. Mutant T.harzianum izolatlarının bitki fungal patojenleri üzerinde fîltrat, uçucu bileşikler ve enzim aktiviteleri yoluyla etkili oldukları tespit edilmiştir. İnhibisyon deneylerinde Fusarium oxysporum ve Fusarium moniliforme'e karşı Tİl, Fusarium solanı ve Fusarium culmarum 2'ye karşı T4A, Fusarium culmarum l'e karşı T21, Rhizoctonia solani'ye karşı T10, Drechslera sorokiniana ve Gaeumannomyces graminis var, tritici'ye karşı T4C ve Sclerotium rolfsipye karşı T4D mutant suşları etkili olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF ANTIMICROBIAL AND PHYSIOLOGICAL FEATURES OF MUTANT TRICHODERMA HARZIANUM ISOLATES AHMET ÜLKER Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor :Pro£Dr.Merih KIVANÇ 2002, 65 pages Organic compounds and pesticides which are used to inhibit plant pathogens that are harmfull to about 1/3 of agricultural products, threat the human and environmental health. This threat increases the importance of biological control agents. Trichoderma spp. and mutant strains are very important biological control agents which affect plant fungal pathogens origined from soil. In this study, Trichoderma harzianum strains that were isolated from soil samples in Eskişehir region and then were mutated by U.V. light are identified. Antimicrobial and physiological features of these strains against plant pathogens were investigated. In addition, it was detected that mutant T.harzianum isolates had effects on plant fungal pathogens by the means of filtrate, volatile compounds and enzymatic activities. It was found that Til against Fusarium oxy sporum and Fusarium moniliforme, T4A against Fusarium solani and Fusarium culmarum 2, T21 against Fusarium culmarum 1, T10 against Rhizoctania solani, T4C against Drechslera sorokniana and Gaeumannomyces graminis var. tritici and T4D against Sclerotium rolfsii had been effective.