Bikuaternionların alternatif cebirlerinin karşılaştırılması ve bikuaternionik dirac denklemi
The comparison of alternative algebras of biquaternions and biquaternionic dirac equation
- Tez No: 119773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TANIŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuaternion, Kompleks kuaternion, Bikuaternion, Açısal momentum, Dirac denklemi, Quaternion, Complex quaternion, Biquaternion, Angular momentum, Dirac equation u
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, bir sayı sistemi olan bikuaternionların (kompleks kuaternionların) tanımı yapıldıktan sonra bu sayı sisteminin oluşturduğu alternatif cebirlerin genel özellikleri verilmiş ve karşılaştırılması örneklerle yapılmıştır. Ayrıca bikuaternionlar için tanımlanan her iki cebrin de matris temsilleri verilmiştir. Bikuaternion cebrinin birleşme özelliği bulunmasına karşılık değişme özelliği bulunmamaktadır. Bikuaternionlar için tanımlanan cebirlerin karşılaştırmasını yapmak için açısal momentum ifadesi tanımlanan her iki cebirle de bikuaternionik formda yazılmıştır. Ayrıca bikuaternionların matris temsillerinden yararlanarak da Dirac denklemi bikuaternionlarla ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; after defining biquaternions (complex quaternions), general properties of alternative algebras formed by this base are given and defined some comparative examples. It is also shown that the matrix representation of these two algebras defined for biquaternions. Biquaternion algebra is not commutative but it is associative. In order to compare these two algebras for biquaternions, it is rewritten angular momentum in these algebras. It is also defined the Dirac equation using the matrix representation of biquaternions.