CdZnS yarıiletken bileşiğine In katkılanarak elde edilen filmlerin bazı fiziksel özellikleri
The properties of In doped CdZnS films produced by the spray-pyrolysis method
  1. Tez No: 170745
  2. Yazar: SEVAL ATEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENOL AYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bileşik Yarıiletkenler, Spray-Pyrolysis, DC İletkenlik, Space-Charge-Limited İletim, in Katkılı Yarıiletkenler, Compound Semiconductors, Spray-Pyrolysis, DC Conductivity, Space-Charge-Limited Conduction, In Doped Semiconductors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CdZnS YARIİLETKEN BİLEŞİĞİNE in KATKILANARAK ELDE EDİLEN FİLMLERİN BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Seval ATEŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. A. Şenol AYBEK 2005, Sayfa 89 Spray-pyrolysis yöntemi ile 300°C taban sıcaklığında elde edilen katkısız ve in katkılı CdZnS filmlerinin elektriksel ve optik özellikleri incelenmiştir. X-ışını kırınım desenlerinden, elde edilen filmlerin polikristal yapıda oldukları saptanmıştır. Filmlerin absorpsiyon spektrumlarından bant yapılarının direkt bant geçişli ve yasak enerji aralıklarının 2.50eV ile 3.70eV arasında değiştiği belirlenmiştir. Filmlerin oda sıcaklığında ve karanlık ortamda yapılan akım-voltaj ölçümlerinden, iki farklı iletim mekanizmasına sahip oldukları belirlenmiştir. Bunlar Ohmik ve Space- Charge-Limited iletimlerdir. Filmlerin akım-voltaj karakteristiklerinde ohmik bölgeyi V2 veya trap-filled-limited bölgesinin takip etmesi filmlerin sırasıyla, sığ tuzaklı veya derin tuzaklı yapıya sahip olduklarını gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE PROPERTIES OF In DOPED CdZnS FILMS PRODUCED BY THE SPRAY-PYROLYSIS METHOD Seval ATEŞ Anadolu University Graduate School of Sciences Physics Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. A. Şenol AYBEK 2005, 89 pages Undoped and In doped CdZnS films have been produced by the spray-pyrolysis method at 300°C substrate temperatures, and their electrical and optical properties have been investigated. X-ray diffraction spectra of the films showed that they are polycrystalline. The absorption spectra of the films showed that this compound is a direct band gap material whose band gap values varied between 2.50-3.70 eV. The I-V measurements at room temperature in dark indicate two conduction mechanisms that they are ohmic and space-charge-limited conduction. The ohmic region is either followed by the V2 region or by the trap-filled-Iimited (TFL) region. The former indicates the presence of the shallow traps, whereas the latter indicates the presence of the deep traps.