Aşağı Seyhan ovasında yer altı sularındaki nitratın mevsimsel değişimi
Seasonal changes of nitrate in Lower Seyhan plain
  1. Tez No: 119791
  2. Yazar: EBRU ŞİRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERMİN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrat, Kontaminasyon, Yeraltısuyu, Contamination, Groundwater, Nitrate II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ AŞAĞI SEYHAN OVASINDA YERALTISULARINDAKI NİTRATIN MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ Ebru ŞİRE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman:.Doç.Dr. Şermin GÜL Yılı: 2002, Sayfa:34 Jüri : Prof. Dr. Oktay Erbatur :Doç.Dr.İbrahim ORTAŞ :Doç.Dr. Şermin GÜL Nitratın yer altı sularına geçişinde toprak tekstürünün etkisini belirlemek için 33 kuyudan örnekler alınıp analiz edilmiştir. Yer altı sularındaki nitrat konsantrasyonunun belirlenmesinde tek kolonlu bir iyon kromotografisi kullanılmıştır. Eş zamanlı olarak klorür ve sülfat seviyesi de belirlenmiştir. Yer altı suyu seviyesi, topografi, gübreleme ve dranaja yakınlık yer altı sularında ilgilenilen tüm parametreleri etkilemiştir. Diğer yandan, özellikle yoğun kil içerikli toprakların bulunduğu bölgelerde yer altı suyundaki nitrat kirliliği az olmuştur. Klorür ve sülfat seviyeleri özellikle çökelme ve sulamanın etkisiyle çeşitlilik göstermiştir. Nitrat seviyeleri azot içerikli gübre kullanılmasından dolayı artış göstermiştir. ANOVA varyans testine göre istatiki bir anlamlılık görülmemiştir. Korelasyon katsayısı klorür ve sülfat arsında 0.85 ten büyük ve anlamlı bulunmuştur. Klorür ve nitrat arasında 0.61, 0.45 ve 0.42; sülfat ve nitrat arasında ise 0.84, 0.67 ve 0.48 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
MSc THESIS SEASONAL CHANGES OF NITRATE IN LOWER SEYHAN PLAIN Ebru SIRE DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :.Doç.Dr. Şermin GÜL Year: 2002, Pages:34 Jury : Prof. Dr. Oktay Erbatur :.Doç.Dr.İbrahim ORTAŞ : Doç.Dr. Şermin GÜL Groundwater well samples were analyzed to determine nitrate contamination of 33 well and its relation with soil texture. A single column ion chromatography (SCIC) method was used to determine nitrate, chloride and sulfate in groundwater. Analyzed results and maps showed that; groundwater level, topography, fertilizer and distance of the drainage canal affected groundwater quality in all considered parameters. An inverse relationship was observed between clay soils and nitrate content. Chloride and sulfate levels varied depending on irrigation and precipitation. Nitrate content in GW increased at plantating time due to intensive fertilization of soils with nitrogen. Analysis of variance showed that the changes in the variances of all the variabless were non-significant. Correlation coefficients were found significant (> 0.85) between chloride and sulfate; chloride and nitrate 0.61, 0.45 and 0.42; sulfate and nitrate 0.84, 0.67 and 0.48, respectively.