Lefkoşa-Girne (KKTC) arasının mühendislik jeolojisi
Engineering geology of the region between Nicosia and Kyrenic (TRNC)
- Tez No: 119796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs, Şişme, Krip, İnklinometre, Piezometre, . Northern Cyprus, Swelling, Creep, Inclinometer, Pieozometer H
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ LEFKOŞA-GİRNE (KKTC) ARASINDAKİ BÖLGENİN MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ Hatice KAŞER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Yü: 2002, Sayfa: 125 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Doç Dr İlyas YILMAZER Doç. Dr. Ulvi Can Ünlügenç Bu çalışma Lefkoşa-Girne arasında kalan bölgenin bir kısmının (Kuzey Lefkoşa) detaylı mühendislik jeolojisini içermektedir. Özellikle son yıllarda yapılaşmanın hızla arttığı kuzey Lefkoşa'da, detaylı bir mühendislik jeolojisi araştırması mevcut değildir. Buna rağmen yerleşim alanlarında jeolojik kökenli sorunlar da artmakta olup, yapılaşma açısından önemli problemler ortaya çıkmaktadır. İnceleme alanında Kuvaterner ve Tersiyer yaşlı birimlerin yaygın olduğu belirlenmiştir.İlk aşamada mevcut birimlerin jeolojik haritalaması yapılmıştır. Daha sonra arazi gözlemleri ile birlikte, araştırma çukurları ve sondajlı zemin araştırmaları yapılarak mevcut birimlerden örselenmiş ve örselenmemiş numuneler alınmıştır. Bölgede kil yüzdesi yüksek olan tortullarda zemin şişmesi ve krip (yavaş akma) problemi olduğu belirlenmiştir. İnklinometre ve piezometre yöntemleri ile yamaç hareketleri ve şişme mekanizmaları periyodik olarak izlenerek, elde edilen veriler bölgenin jeolojik haritasını temel alan mühendislik jeolojisi haritasına işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ENGINEERING GEOLOGY OF THE REGION BETWEEN NICOSIA AND KYRENIA (TRNC) Hatice KAŞER DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assis.Prof.Dr.Altay ACAR Year : 2002, Pages: 62 Jury : Assis.ProlDr.Altay ACAR Assoc. Prof. Dr. İlyas YILMAZER Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç This work contains detailed engineer geologyof one part of the between Nicosia and Kyrenia area. Specially last years in Nicosia strucrures have been increasing quickly, but Nicosia hasn't got any detailed engineer geology investigation. Inspite of this in the settlement area geological problems are increasing and in the sight of the structures are appearing many important problems. In investigation area Quaternery and Tertiary old sedimenter unit are determineted. In first period available units are mapped geologically. Then with the land observation, the disturb and undisturbed samples had been taken from the searching holes and drilling soil searching.In that region it was found that there were creep and soil sweeling problems in sedimantary which had high proportion of clay. By inclinometer pieozometer methods slope movements and swelling mechanicsms are observed periodically and the gained datum has been processed in engineering geology map which is based on the geology map of the region.