Zemin ıslahı ve Adana çevresindeki uygulamalar
Soil improvement and some application in Adana and near
- Tez No: 119810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA LAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin Islahı, Yeni Hal Camii, Kunzel Dinamik Sondası, Oturma, Plaxis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ZEMİN ISLAHI VE ADANA VE ÇEVRESİNDE YAPDLAN UYGULAMALAR Şenol KARAKA YALJ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Mustafa LAMAN Yıl: 2002, Sayfa: 155 Jüri: Doç. Dr. Mustafa LAMAN Doç. Dr. Hasan ÇETİN Yrd. Doç. Dr. C.Duran ATIŞ Bu çalışmada, çeşitli zemin ıslah yöntemleri (Ön yükleme, Drenler, Enjeksiyon, Jet-Grouting, Taş kolon, Ankrajlar vb. ) teorik ve deneysel olarak araştırılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, Adana'da 27.06.1998 tarihinde meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki deprem sonucu hasar gören ve aşın oturmaların gözlendiği, Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Kompleksi içerisinde bulunan Yeni Hal Cami temelinde yapılması düşünülen zemin ıslahı çalışmaları için, bahsi geçen yerde yapılan arazi deneyleri ve Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü laboratuvarında yapılan çalışmalara da yer verilmiştir. Ayrıca standart penetrasyon deneyi ile kunzel dinamik sondası deneyi sonuçlan karşılaştırılmış ve Yeni Hal Cami minaresinin oturma problemi Plaxis paket programı yardımıyla irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Şenol KARAKAYAIJ DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa LAMAN Year: 2002, Pages: 155 Jury: Assoc. Prof. Dr. Mustafa LAMAN Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN Assist. Prof. Dr. C.Duran. ATIŞ In this study, various soil improvement techniques (Pre-loading, Drains, Enjections, Jet-Grouting, Stone Columns, Anchorages etc.) were searched theoreticaly and experimentaly. In addition; for soil improvement applies what plan to do, damaged and extreme settlemented Yeni Hal Mosque in Adana Municipality Vedat Dalokay Wholesale Fruit and Vegetable Market because of the earthquake which intensity 6.3 in Adana at 27.06.1998, were present field tests where here and also laboratory tests in Çukurova University Engineering and Architecture Faculty Laboratory of Civil Engineering departmant. In addition, the results of standart penetration test and kunzel dynamic surgeon's probe test were compared and the settlement problem in Yeni Hal Mosque were examined with Plaxis software. KeyWords: Soil Improvement, Yeni Hal Mosque, Kunzel Dynamic Surgeon's Probe, Settlement, Plaxis. II