Adana-Yumurtalık civarında Kızıldere formasyonunun jeomekanik özellikleri
Geomechanic properties of the Kizildere formation around Adana-Yumurtalik
  1. Tez No: 270524
  2. Yazar: CESURCAN GÜNEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kızıldere, AYAS, Plaka Yükleme, Kum Konisi, Regresyon, Kızıldere, AYAS, Plate Loading, Sand Cone, Regressions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma Adana ? Yumurtalık bölgesinde, AYAS Termik Santral İnşaatı temel kazısı ve zemin ıslahı kapsamında yapılmıştır. Çalışma bölgesindeki doğu kısmında yapılacak olan Stacker Reclaimer yapısı ile birlikte kömür stok alanında yapılacak dolgu ve bu yapılan dolgunun jeomekanik parametrelerin değerlendirilmesi öngörülmektedir.Proje kapsamında dolgu malzemesi olarak Kızıldere Formasyonuna ait kil taşları kullanılmıştır. Kullanılan dolgu malzemesine ilk etapta laboratuar deneyleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar neticesinde arazide yapılan 200 adet kum konisi ve 457 adet plaka yükleme deneyi ile dolgunun sıkışabilirliği ve mukavemeti belirlenmiştir. Daha sonra plaka yükleme deneyleri için istatistiksel analizler yardımıyla ampirik formüller çıkarılmıştır. Bu sayede ks (yatak katsayısı) ve EV1'in (ilk yükleme modülü) bir birleriyle olan ilişkisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted through the foundation (ground) excavation of the AYAS Thermal Reactor construction at Adana-Yumurtalik region. The evaluation of jeomechanical parameters of filling made at coal stock area and Stacker Reclaimer for east region of working zone is planned.The filling used is clay stone belonging to Kizildere Formation. In the first stage some laboratory study is performed. According to the laboratory analysis, 200 sand cones and 457 plate loading tests were applied to determine the compressibility and strength of the filling. Then, empirical equations were derived for plate loading tests by using statistical analysis. They are used to find out the relation between ks (number of layers) and EV1 (first loading modulus).