Farklı dozlardaki Mg uygulamalarının pamuk bitkisinde verim ve kaliteye etkisi
The Effect of various applications of Mg to the yield and quality of cotton
  1. Tez No: 119828
  2. Yazar: MESUT DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GENÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Gossypium hirsutum L, Mg Dozları, Verim, Kalite, Cotton, Gossypium hirsutum L, Mg doses, yield, quality n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Farklı dozlarda Mg uygulamasının, pamuk bitkisinde verim ve kaliteye olan etkisinin araştırıldığı bu çalışmada, Gossypium hirsutum L. türü içinde yer alan Çukuroval518 ve Laçhata pamuk çeşitleri ile Mg' un 4 farklı dozu materyal olarak alınmıştır. Denemeler, Tesadüf Blokları deneme desenine göre, 3 yinelemeli olarak kurulmuştur. Çalışmadan, uygulanan farklı Mg dozlarının, yapraklarda saptanan Mg miktarına, bitki boyuna, bitkideki koza sayışma, 100 tohum ağırlığına, şif oranına, meyve dalı sayısına ve kütlü pamuk verimine etkili olduğu; çeşitlerin, yapraklarda saptanan Mg miktarı, bitki boyu, bitki koza sayısı, şif oranı, lif inceliği, meyve dalı sayısı, lif kopma dayanıklılığı, lif uzunluğu, lif yeknesaklık indeksi ve kütlü pamuk verimi özellikleri yönünden birbirinden farklı olduğu; yapraklarda saptanan Mg miktarı yönünden çeşit x Mg interaksiyonunun önemli çıktığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of different doses of Mg on the characteristics of two cotton varieties namely Çukurova 1518 and Lachata which belong to Gossypium hirsutwn L. The trials were designed in Randomized Complete Block Design with three replications From the experiment it was found that the amount of Mg in the leaves, faight of plant, number of bolls/per plant, 100 seed weight, percentage of carpel, number of sympodia of plant and seed-cotton weight were affected by the different Mg doses; and there were significant differences between the varieties for the characteristics of the amount of Mg in the leaves, height of plants, number of bolls/per plant, percentage of carpel, number of sympodia, fiber strength, fineness, length uniformity and seed-cotton weight; and the interaction of variety x Mg was significant only for the amount of the Mg in the leaves.