Havlu üretimi ve ürün kalitesine etki eden parametrelerin incelenmesi
Towel production and investigation of the parameters that affect the product quality
  1. Tez No: 119839
  2. Yazar: BELKIS ZERVENT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havlu kumaş, yumuşaklık, su emicilik, renk haslığı, Towel fabric, softness, hydrophilic property, colour fastness VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HAVLU ÜRETİMİ VE URUN KALİTESİNE ETKİ EDEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Belkıs ZERVENT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdem KOÇ Yıl: 2002, Sayfa: 201 Jüri: Prof. Dr. Erdem KOÇ Prof.Dr. Beşir ŞAHİN Yrd.Doç.Dr. Nihat ÇELİK Bu çalışmada, dokunmuş havlu ve havlu kumaşların iplikten konfeksiyona kadar üretim prosesi, temel fiziksel özellikleri ve mamulün kullanım yeri nedeniyle sahip olması gereken özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, ülkemizde tekstil sektörünün ve buna paralel olarak havlu üretiminin yoğun olduğu illerdeki bazı işletmelerden temin edilen 42 adet havluya performans belirleyici çeşitli testler uygulanmış ve bunların sonuçlan değerlendirilmiştir. Uygulanan bu testlerle, havluların hav yüksekliği ve gramaj gibi fiziksel özellikleri, kullanılan boyarmadde türü ve yumuşatıcı cinsi gibi üretim parametreleri ile hidrofilite, yumuşaklık, yıkamadan sonraki boyut değişimi ve kullanım haslıkları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yürütülen testlerin sonucunda elde edilen bulgulardan seçilmiş olanlar aşağıda verilmiştir: Gramaj ve hav yüksekliğindeki artışın, yumuşaklığı azalttığı tespit edilmiştir. Kadife havluların bukle olanlardan, topu boyalı havluların ise ipliği boyalı havlulardan daha yumuşak olduğu gözlenmiştir. Yürütülen testlerin sonucunda hav yüksekliğindeki artışın, hidrofiliteyi artırdığı belirlenmiş olup hidrofilite ile gramaj arasında herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. Yumuşatıcı madde türünün hidrofıliteye etkisinin çok fazla olduğu görülmüştür. Yıkamadan sonra boyut değişiminin, hav yüksekliği ile doğru orantılı, gramajla ters orantılı olduğu belirlenmiştir. Yürütülen kullanım haslığı testleri neticesinde genel olarak, hidrofilitesi düşük olan havluların tüm haslık değerlerinin yüksek olduğu, ayrıca numunelerin deniz suyuna karşı renk haslıklarının tere karşı renk haslıklarından daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS TOWEL PRODUCTION AND INVESTIGATION OF THE PARAMETERS THAT AFFECT THE PRODUCT QUALITY Belkıs ZERVENT DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erdem KOÇ Year: 2002, Page: 201 Jury: Prof. Dr. Erdem KOÇ Prof.Dr. Beşir ŞAHİN Assist. Prof. Dr. Nihat ÇELİK In this study, the production process of woven towel and towel fabrics from yarn to clothing were investigated. Also, their basic physical properties and their specifications with respect to end uses were determined. For this purpose, the towel samples taken from well-known firms of Turkey (42 samples) were tested in order to determine their performance. It was aimed to inventigate the relation between physical properties (such as pile highness, weight per square-meter) and the production parameters (i.e. the dyestuff and softener), hydrophilic property, softness, dimension variation after washing and colour fastness. Some of the performed tests results are given below. The increase in weight per m2 and pile highness cause to decrease in softness. It is seen that the velvet-like towels are softer than those of the other types. The piece dyed towels are softer than the yarn dyed towels. The results showed that the increase in pile highness causes to increase in hydrophilic property. It is not found any clear relation between the hydrophilic property and weight per m2. The effect of softener on hydrophilic property is more dominant. The dimension variation after washing is directly proportional with pile highness, on the contrary it is inversly proportional with weight per m2. In general the towels which have low hydrophilic property had higher colour fastness obtained from the results of all performed tests. Additionaly, the fastness to perspiration of the samples was higher than the fastness that of the sea- water.