Spiramycin'in sıçan kemik iliği hücrelerinde in vivo kromozom aberasyonu ve mikronükleus oluşumu üzerindeki etkileri
Effects of spiramycin on chromosome aberrations and micronucleus formation in rat bone marrow cells
- Tez No: 119840
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Spiramycin, Kromozom Aberasyonu, Mikronukleus, Sıçan, Antibiotic, Spiramycin, Chromosome Aberration, Micronucleus, Rat. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz DOKTORA TEZİ SPIRAMYCINS SIÇAN KEMİK ILIĞI HÜCRELERİNDE IN VTVO KROMOZOM ABERASYONU VE MİKRONUKLEUS OLUŞUMU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ HASAN BASRI HA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Yıl : 2002, Sayfa: 62 Jüri : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ : Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Doç. Dr. Burhan ARIKAİN Yrd. Doç Dr. Eyyüp RENCÜZOĞULLARI j Yrd. Doç. Dr. Lale DÖNBAK Bu çalışmanın amacı, Spiramycin antibiyotiğinin sıçan (Rattus norvegicus var. albinos) kemik iliği hücrelerinde herhangi bir genotoksik etkisinin olup olmadığım kromozom aberasyonu testi ve mikronukleus testi ile araştırmaktır. Bu çalışmada Spiramycin'in 21 günlük uzun süre muamelesinde, antibiyotiğin tüm dozlarında (100, 200 ve 400 mg/kg) kromozom anormalliği (KA)'nin çözücü kontrole göre önemli derecede arttığı saptanmıştır. Antibiyotiğin 12 ve 24 saatlik kısa süreli muamelesinde 200 mg/kg 12 saat, 100mg/kg ve 400 mg/kg 24 saat dozlarında kontrole göre KA'nın önemli derecede arttığı bulunmuştur. Spiramycin sadece 200 mg/kg 12 saat ve 100 mg/kg 24 saat muamelesinde kontrole göre mikronukleuslu polikromatik eritrosit (MNPKE) oluşumunu önemli düzeyde artırmış, diğer dozlarda MNPKE yönünden önemli bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS EFFECTS OF SPIRAMYCIN ON CHROMOSOME ABERRATIONS AND MICRONUCLEUS FORMATION IN RAT BONE MARROW CELLS HASAN BASRI TLA DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Year : 2002, Pages: 62 Jury : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ : Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU Assoc Prof. Dr. Burhan ARIKAN Assist. Prof. Dr. Eyyüp RENCÜZO?ULLARI Assist. Prof. Dr. Lale DÖNBAK ! The aim of this study was to investigate the genotoxic effects of the spiramycin, which is an antibiotic, on induction of chromosome aberrations and micronuclei formation in bone marrow cells of rats. In this study, spiramycin at all concentrations (100, 200 and 400 mg/kg b.w. s p.o.) for 21 days induced the chromosome aberrations when compared with the solvent control. Spiramycin induced the chromosomal aberration (CA) at only 200 mg/kg bwt., 12 h. and 100 - 400 mg/kg bwt. 24 h. when compared with the control. Spiramycin also induced the micronucleated polichromatic erytrocytes (MNPCE) only at 200 mg/kg b.w. i.p. for 12 hours and 100 mg/kg b.w. i.p. for 24 hours. However it was not found any differences in the formation of micronuclei at the other concentrations.