Kuzey Kıbrıs jips yatakları
Gypsum deposits in Northern Cyprus
- Tez No: 119863
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Selenitik jips, ince taneli laminalı jips, nodüler anhidrit dokusu, kükürt nodülleri, mikroprob incelemeleri, Selenitic gypsum, fine grained laminated gypsum, nodular anhydrite texture, sulphur nodules, microprobe evaluations. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
oz DOKTORA TEZİ KUZEY KIBRIS JİPS YATAKLARI Mehmet NECDET ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mesut ANIL Yıl: 2002, Sayfa: 329 Jüri : Prof. Dr.Mesut ANIL Prof. Dr.Servet YAMAN Prof. Dr.Hüseyin ÇELEBİ Bu doktora tez çalışmasında, ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, batıdan doğuya 22 ayrı alanda açığa çıkan jips yataklarının, jeolojik,jeokimyasal özellikleri ve ekonomik önemi ele alınmaktadır. Kıbrıs'ın güneyindeki dalma zonunun üstteki levhaya yansıması, Kuzey Kıbrıs alanı içerisindeki jips yataklarının oluşumu için, gerekli basen şartlarını yaratmıştır.Bu süreç esnasında oluşan doğrusal yapı elemanları, basenlere su geçişini sağlayan eşik vazifesini görmüşlerdir. Akdeniz basenleri içinde yeralan, Üst Miyosen yaşlı _üst evaporitik serilerin eşdeğeri durumundaki bu jips fasiyesleri; İri kristalli,bantlı selenitik ve dik üçgen biçimli selenitik jips'ler, ince taneli laminalı ve tabakalı jips, marnlı jips ve şeker kristaline benzer jips tanelerinden oluşan sakkaroidal jips'leri içerir.Bu fasiyesler, birincil oluşumlu ve büyük ölçüde su altı çökeliminin ürünleridir. Nodüler anhidrit, karbonat şeklinde başlayan evaporit çökeliminin, daha sonraki basen şartlarında, ortamın deniz suyu ile beslenmesiyle gelişen süreçler sonucunda, karbonatların jips'e dönüşmesi izlerini taşır. Jips tabakaları arasında görülen pirinç tanesi veya ince kalsit kırıntıları, göl tipi bir çökelim ortamını yansıtır. Jips molozları ise, evaporit çökelimi sonrasındaki basen şartlarında gelişen tektonik aktiviteye işaret eder. Jips yataklarının tabanında gözlenen kükürt nodülleri, basen ortamının, başlangıçta anaerobik bakterilerin hüküm sürdüğü indirgen bir ortam olduğunu gösterir. Mikroprob incelemelerinde gözlenen stronsiyum zenginleşmesi, basenin belli dönemlerde karadan gelen sularla; İzotop incelemelerinde ise Kuzey Kıbrıs alanı içerisindeki jips'lerin, diğer Akdeniz basenlerindeki gibi benzer koşullara sahip deniz suyu kaynağından beslendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS GYPSUM DEPOSITS IN NORTHERN CYPRUS Mehmet NECDET DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mesut ANIL Year: 2002 Pages: 329 Jury : Prof.Dr.Mesut ANIL : Prof. Dr.Servet YAMAN : Prof. Dr.Hüseyin ÇELEBİ The object of this study, is to evaluate the gypsum deposits and occurences in Turkish Republic of Northern Cyprus which indicates in different 22 areas. The subduction zone, which located in the southern of Cyprus, has roled to create these basins for evaporite precipitation; Linear structures around Cyprus, occurring as thresholds for the sea water entrance to these basins. North Cyprus gypsum deposits are the equivalent of the Upper Miocene (Messinian) Upper Evaporites which are the similar with the other Mediterranean basins.The gypsum facies in the Northern Cyprus are bearing ; Coarse crystalline (selenitic), banded stacked selenite, bortryoidal gypsum, fine grained, laminated, bedded and massive, marly gypsum and saccaroidal type as well. These primary gypsum beds, reflect the various precipitation depth in a subaqueous environment and a moderate organic activity as well. Nodular anhydrite texture, reflects the carbonate precipitation as the first,then the gypsum is occuring at the high salinity environment, through this displacement process. Calcite particles and grains in the gypsum beds, are the remnants of a lagonal or a lake environment. Gypsum debris flows are indicating the tectonic unstability after the gypsum precipitation. Sulphur nodules are occuring at the base of these gypsum deposits, that are the clues of the anaerobic bacteria activity. Strontium enrichment is seen from the microprobe evaluation, indicates the flooding from the lands; Isotopic evaluation results are determining that, Cyprus gypsum beds originated from the similar seawater like the other Mediterranean basins.