Mühendislik projelerinde jeoloji ve jeotekniğin önemi: Ecemiş fay kuşağı, Adana-Niğde
Importance of geology and geotechnic in engineering projects: Ecemiş fault zone, Adana-Niğde
- Tez No: 119898
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeoteknik, Ecemiş, Su-süreksizlik-kil (SSK), MEZE, Basınçlı boru, Geotechnic, Ecemiş, Water-discontinuity-clay (WDC), TESC, Pressure pipe. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Çalışma alanı kuzeyden güneye Sivas, Tuzla, Şarkışla, Kayseri, Yahyalı, Çamardı, Kamışlı, Pozantı, Killik ve Mersin'den Akdeniz'e ulaşan çizgiselliğin aşağı orta bölümünde yer almaktadır. Üst Kretase yerleşim yaşlı karmaşık içerisinde kıta-kıta çarpışması sırasında oluşan düşey eğimli süreksizlikler, Ecemiş Fay Kuşağını yaratmıştır. Ters faylar, normal faylar ve son olarak da doğrultu at ımlı Ecemiş Fayı, çalışma alanının 40 kilometresi boyunca milyarlarca metreküplük büyük ölçekli kopmalara neden olmuşlardır. Jeoteknik sorunların ana nedeni olan su-süreksizlik-kil (SSK) üçlüsü bu kaymaların oluşumda ana etken olmuştur. Ancak SSK üçlüsünün yarattığı duraysız zemin, gözardı edilemeyecek kadar yüksek verimli tarım alanlarını yaratmıştır. Böyle bir vadi içerisinde, ilgili kurumlarca bir baraj ve bir otoyol projesi yerleştirilmiştir. Ancak buraya özgü olan jeoteknik sorunların çözümleri için yapılacak iyileştirme yöntemleri kabul edilebilir sınırları aşmaktadır. Bu nedenle bu çalışmayla; doğal ve tarihi kültürü yok eden sıradan baraj yöntemine karşın maliyet-emniyet (duraylılık)-zaman- estetik (çevre) (MEZE) açısından projeye üstünlük sağlayan basınçlı boru sistemi önerilmiştir. Öneri sistem uygulanarak, çevreye zarar vermeden daha az yatırımla daha yüksek enerji elde edilebilecektir. Sıradan baraj yöntemlerine karşı, önerilen basınçlı boru sisteminin ana bileşenleri.S yan dereler üzerinde küçük ölçekli baraj,./ akışdüzengeçler,.S çelik borular ve S santrallardır. Ayrıca; otoyolun buradan geçirilemeyeceği ilgililer tarafından kabul edilmiş ve yeni geçki Ecemiş koridorunun 30 km batısına kaydırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study area takes place at the lower-middle portion of linear section, extends from north to south between Sivas, Tuzla, Şarkışla, Kayseri, Yahyalı, Çamardı, Kamışlı, Pozantı, Killik, Mersin and Mediterranean Sea. The vertical discontinuities, which occur while the continent - continent crush in melange emplaced during Upper Cretaceous, has created Ecemiş Fault corridor. Trust faults, normal faults and Ecemiş Fault, which is a strike-slip fault, have caused huge landslides with several billions cubic meters, along 40 kilometers of the study area. The trinity water-discontinuity-clay (WDC), main reason of geotechnical problems, has played a significant role in the formation of these landslides. However, distinct and appreciable fertile lands have been formed by the trinity of WDC. A conventional dam and a motorway project had been located in this fertile land by the decision makers. However, the remedial works for the solution of geotechnical problems were unacceptable. Therefore, in contrast to conventional dam which destroy natural and historical culture, a pressure pipe system had been proposed which has many advantages in terms of timing, environment, safety-security and cost (TESC). More energy can be generated with less cost by using pressure pipe system, besides of saving the environment. Instead of conventional dam project, the recommended project pressure pipe system consists of.S small dams on the tributaries,.S 3 regulators, ?S pipelines,.S power plants. In addition that, the decision makers have been convinced to realign the motorway alignment 30 km west of the Ecemiş corridor.