Endemik Origanum micranthum vogel türünün kültüre alınma olanakları
The Possibilities that domesticated of endemic Origanum micranthum vogel species
  1. Tez No: 119899
  2. Yazar: RAHİME MANCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI, PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN, YRD. DOÇ. DR. NECATTİN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Origanum micranthum, endemic, Domestication. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDEMIK Origanum micranthum VOGEL TURUNUN KÜLTÜRE ALINMA OLANAKLARI Rahime MANCAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Saliha KIRICI Yıl : 2001 Sayfa : 44 Jüri : Prof. Dr. Saliha KIRICI Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Yard. Doç. Dr. Necattin TÜRKMEN Adana ili Feke ilçesine bağlı Hıdıruşağı köyünden ve İçel İli Tarsus ilçesine bağlı Gülek Boğazı civarındaki Çeşni Köyünden toplanan, yan çalı tipinde ve endemik bir tür olan Origanum micranthum Vogel'in kültüre alınma olanakları 2001-2002 yıllan arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde araştırılmıştır. Araştırmada tohumla ve çelikle çoğaltma yöntemleri incelenmiştir. Doğal ortamdan toplanan bitkilerden elde edilen tohumlarda değişik konsantrasyonlarda GA3 (250-500 ppm) uygulanmış ve çimlenme çok düşük olmuştur (% 7. 1). Buna karşın çelikle çoğaltmada istenilen başarıya ulaşılmıştır. Çelikle çoğaltılan bitkilerde çiçeklerime dönemlerinde iki biçim yapılmıştır. I. biçimde, her bitki için 150 bitkiye ait bitki boyu, sap sayısı, yaprak eni ve boyu, taze herba verimi, kuru herba verimi, bitki basma kuru yaprak ağırlığı ve kuru yaprak verimi değerleri ortalamaları sırasıyla; 13.72 cm, 6.34 adet/ bitki 3.64 mm, 4.87 mm, 11.41 g/ bitki, 4.40 g/ bitki, 3.39 g/ bitki ve 169 kg/ da olmuştur. II. biçimde ise her bitki için 150 bitkiye ait bitki boyu, sap sayısı, yaprak eni ve boyu, taze herba verimi, kuru herba verimi, bitki basma kuru yaprak ağırlığı ve kuru yaprak verimi değerleri ortalamaları sırasıyla; 15.13 cm, 9.10 adet/ bitki, 3.53 mm, 5.22 mm, 13.39 g/ bitki, 6.59 g/ bitki, 4.81 g/ bitki ve 301 kg /da olmuştur. Buna karşın uçucu yağ oranında II. Biçimde I.biçime göre % 0.41'den % 0.33'e düşmüştür. Genel olarak II. biçimde, morfolojik özellikler, ağırlık ve verim değerleri I. biçimden yüksek olmuş fakat uçucu yağ oranı I.biçimde II.biçime göre daha yüksek olmuştur. Anahtar Kelimeler : Origanum micranthum, endemik, kültüre alma.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE POSSILITIES THAT DOMESTICATED OF ENDEMIC Origanum micranthum Vogel SPECIES Rahime MANCAK DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Saliha KIRICI Year: 2001 Pages: 44 Jury: Prof. Dr. Saliha KIRICI Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Ass. Prof. Dr. Necattin TÜRKMEN This study was conducted to find out the possibilities domesticated endemic and sub-shrup Origanum micranthum Vogel which was collected from Hıdıruşağı /Adana-Feke) and Çeşni (İçel- Tapsus) villages. It was carried out at experiment area of Field Crops Department, Agriculture Faculty during 2001- 2002. In the research, seed and short cut branch were used for propagation, the seeds collected from wild flora were applied different concentration öf GA3 (250 and 500 ppm) and germination rate was very low (7. 1 %). However, cut branch gave good results. The plants that propagated by cut branch were able to cut twice during flowering period. In the first cutting, the mean values of 150 plants for plant height, branch number, width and length of leaves, fresh herbage, dry herbage and dry leaf weight per plant and leaf yield were 13.72 cm, 6.34 per/plant, 3.64 mm, 4.87 mm, 11.41 g/plant, 4.40 g/plant and 3.39 g/plant, respectively. In the second cutting, the mean values of 150 plants for plant height, branch number, width and length of leaves, fresh herbage, dry herbage and dry leaf weight per plant and leaf yield were 15.13 cm, 9.10 number/ plant, 3.53 mm, 5.22 mm, 13.39 g/plant, 6.59 g/plant, 4.81 g/plant and 301 kg/da, respectively. Essential oil content was 0.41 % in first and 0.33 % in second cutting were higher than first one, but the essential oil content of first cutting was higher than second cutting.