Örneklem büyüklüğünün shewart ve cusum kontrol şemalarının performanslarına etkisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A Comparation analysis of the effect of sample size on the performances of shewart and cusum control charts
- Tez No: 119911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: X Control Charts, CUSUM Charts, Sample Size, Statistical Power
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ORNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SHEWART VE CUSUM KONTROL ŞEMALARININ PERFORMANSLARINA ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ Ayşe Nilgün KAYADELEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç. Dr. Funda YILDIRIM Yıl: 2002, Sayfa:65 Jüri : Yrd. Doç.Dr. Funda YILDIRIM Doç.Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç. Dr. Arzu GÜÇRAY Bir süreçteki süreç parametresinde yer değiştirmenin yakalanmasında kontrol şemalarından yararlanılmaktadır. Örnek büyüklüğü, bu yer değiştirmelerin yakalanmasında kontrol şemaları üzerinde farklı etkilere sahiptir. Süreç ortalamasındaki orta ve büyük yer değiştirmelerin belirlenmesinde X kontrol şemasının etkili olduğu bilinmektedir. Örnek büyüklüğünün arttırılması ile X kontrol şemaları küçük yer değiştirmeleri yakalamada etkili hale gelmektedirler. Çalışmada, gerçek veriler kullanılarak X kontrol şemasının örnek büyüklüğünün arttırılması ile süreçteki küçük değişimleri yakalama yetenekleri ortaya konulmuştur. Ayrıca, aynı veriler için CUSUM şemaları da oluşturularak, X kontrol şemasının bu etkisi test edilmiştir. Şemaların oluşturulmasında Statistica ve MINITAB-13 istatistiksel paket programları kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler : X Kontrol Şemaları, CUSUM Şeması, Örnek Büyüklüğü, İstatistiksel Güç.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS A COMPARATION ANALYSIS OF THE EFFECT OF SAMPLE SIZE ON THE PERFORMANCES OF SHEWART AND CUSUM CONTROL CHARTS Ayşe Nilgün KAYADELEN DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF APPLIED SCIENCES THE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd.Doç.Dr.Funda YILDIRIM Year: 2002, Page: 65 Jury : Yrd.Doç.Dr. Funda YILDIRIM Doç.Dr. RızvanEROL Yrd.Doç.Dr. ArzuGÜÇRAY Control Charts are most commonly used to detect process shifts in a process parameter. Sample size has different effects on control charts which detects pocess shifts. It is known that if the X control chart is being used primarly to detect moderate-to-large process shifts, then relatively small sample size are effective. On the other hand, X control charts which have large sample size, are more effective to detect small shifts. In this study, the ability of.¥" control charts on detecting small shifts in a process was presented by increasing sample size by using original data. In addition, CUSUM charts were prapared to test the performance of X control charts.Then, results were presented. Control charts were plotted by Statistica and MINITAB-13 statistical software.