Investigation of gas liquid two phase flows in horizontal circular pipes with eccentrically inserted rods
Yatay iç içe eksantrik borular arasında gaz sıvı akışının incelenmesi
  1. Tez No: 119912
  2. Yazar: HASAN DANIŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki fazlı akış, Basınç kaybı, Heyelanlı akış, Akış tipleri, Eksantrik borular, Two-phase flow, Pressure drop, Void fraction, Slug flow, Flow regimes
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
İki fazlı gaz-sıvı akışları bir çok bilim adamı tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Fakat; gelişigüzel kanal geometrisine sahip borular içerisinde oluşan, iki fazlı gaz-sıvı akışları ile ilgili araştırmalara pek sık rastlanılmaz. Bu alandaki bilgi eksikliği en kısa zamanda giderilerek, endüstride kullanılan cihazların tasarımı için güvenilir yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Çok fazlı gaz-sıvı akışları üzerine yayınlanmış çalışmaların çoğunluğu dairesel borular içerisinde oluşan akışlarla ilgili olmakla beraber, dairesel olmayan kanatlardaki akış karakteristiklerinin belirlenmesiyle ilgili az sayıda çalışmaya da rastlanmaktadır. Değişik kesit alanlı kanallarda meydana gelen iki fazlı gaz-sıvı akışlarının incelenmesinin diğer bir önemli nedeni de, akış sırasında oluşan basınç düşümünün doğru bir şekilde hesaplanmasıdır. Yatay eksantrik borularda basınç düşümünün hesaplanması ve akış karakteristiklerinin belirlenmesi için yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle yatay iç içe eksantrik borular arasında iki fazlı akış rejimlerinin belirlenmesi ve basınç kaybının hesaplanması için sistematik ve hassas yöntemlerin araştırılması gerekmektedir. Tarafımızdan yapılan bu çalışmada, yatay eksantrik borular içindeki iki fazlı gaz-sıvı akışları incelenmiş ve literatürdeki bir eksikliğin giderilmesine çalışılmıştır. Özellikle uygulamalarda büyük öneme sahip olan heyelanlı akış tipi üzerinde çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Ölçüme ve gözleme dayalı yapılmış olan deneysel çalışmalarda, çeşitli ölçüm cihazları ve kamera kullanılarak, eşmerkezli veya eksantrik yatay bir boru içindeki çift fazlı gaz-sıvı akışı ile dairesel yatay bir boru içindeki gaz-sıvı akışı arasındaki farklar araştırılmıştır. Gaz ve sıvı debileri, boru çaplan ve iç içe iki boru arasındaki eksantrisite değiştirilerek, akış rejimlerinde meydana gelen değişmeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of the investigation reported in this thesis was to experimentally study the gas-liquid two-phase flow regimes, to measure void fraction (or liquid hold-up) and pressure drop in horizontal tubes with eccentrically inserted rods. Initially, two horizontal circular transparent pipes with different diameters have been tested to become familiar with the experimental procedure, comparing the results obtained from our measurements with the data given in the literature. Afterwards, two-phase co-current flow in an upwardly inclined pipe has been investigated. This pipe which was mounted on an adjustable metal bridge was one of the circular transparent pipes used for the horizontal experiments. The flow regimes in two-phase flow depend on many different parameters, such as pipe angle, flow direction, fluid properties, pressure, heat flux, mass flow rates, and channel geometry. In designing industrial equipments, the tubes, gaps, bundles, separators, and junctions could be used depending on the requirements of the process. Investigations on the gas liquid flows have been mostly focused on the regular geometries for a long time. It is clearly expressed that, the channel settlement could be not only vertical, horizontal, or inclined, but also different combinations of them. The usage of irregular channel geometries is the another complexity of gas liquid flows in compact devices. This study is an approach to the more complex channel geometries. In this study, gas-liquid flows in horizontal eccentric pipes have been examined to fill up the deficiency in the literature. Slug flows have been investigated in a detailed manner using both measurement devices and camera. Therefore, differences between eccentric and circular pipe flow parameters have been examined. Particularly, variations of flow regimes with respect to gas, liquid flow rates, diameters and eccentricity of two pipes have been determined. The results of this investigation will shed light on the developments of new equipment.