Adana Sofulu çöp depolama alanı örneğinde faaliyet sonrası alternatif kullanımların toplumsal fayda ve maliyet değerlendirmeleri
Social cost-benefit analyses of alternative land use types in the example of Sofulu damping area (Adana)
- Tez No: 119913
- Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Fayda ve Maliyet Değerlendirmeleri, Koşullu Değerlendirme Yöntemi, Çöp Depolama Alanları rv, Social Cost-benefit analysis, Contingent Valuation Method, Waste Damping Area
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz DOKTORA TEZİ ADANA SOFULU ÇOP DEPOLAMA ALANI ÖRNEĞİNDE FAALİYET SONRASI ALTERNATİF KULLANIMLARIN TOPLUMSAL FAYDA VE MALİYET DEĞERLENDİRMELERİ CENGİZ USLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Yıl: 2002 Sayfa: 161 Jüri : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL : Prof. Dr. Faruk ALTUNKAS A : Doç. Dr. Veli ORTAÇEŞME Toplumsal fayda ve maliyet değerlendirmelerinin amacı toplumu ve özellikle çevreyi ilgilendiren yatırım projelerinin uygulanabilirliğinin ve toplumsal açıdan getirilerinin saptanabilmesinde ve değişik alternatifler söz konusu olduğunda bunlar arasından birinin seçilmesindeki kararlan belirleyen temel ölçütlerin ortaya konulmasıdır. Bu çalışma ile Adana-Sofulu Çöp Depolama Alanında çöp depolama faaliyeti sonunda yapılacak iyileştirme çalışmaları sonucunda, alanda uygulanabilirliği söz konusu olabilecek değişik alternatiflerin kuramsal olarak koşullu değerlendirme yöntemi ile değerlendirilmesine çalışılmıştır. Çalışma bulgularına göre alanı toprakla kaplamanın faydası maliyetinin 143 katı; ağaçlandırma alam olarak değerlendirilmesinin faydası maliyetinin 102 katı ve alanın kent parkı olarak değerlendirilmesinin faydası maliyetinin 60 katı olarak saptanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuç, bu değerlendirmelerin çevreyi iyileştirmeye yönelik yatırım projelerinde uygulanabileceği ve serbest mal olarak nitelendirilen çevresel unsurlara ekonomik bir değer verilerek piyasa fiyat sistemi içerisinde temsil edilebileceği doğrultusundadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS SOCIAL COST - BENEFIT ANALYSES OF ALTERNATIVE LAND USE TYPES IN THE EXAMPLE OF SOFULU DAMPING AREA (ADANA) CENGİZ USLU DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Year: 2002, Pages: 161 Jury : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL : Prof. Dr. Faruk ALTUNKAS A : Assoc. Prof. Dr. Veli ORTAÇEŞME The aim of the social cost-benefit analysis is to determine the social benefits and feasibility of the projects related to the environment and community, and to identify the criteria for evaluating the various alternatives at the decision making process. The suitable land use alternatives have theoretically been assessed by using contingent valuation method at Adana - Sofulu Waste Damping area following to reclamation works. According to research results, it has been determined that the benefits of soil coverage; afforestation; city park 143, 102 and 60 times more than their costs respectively. It has been concluded that, Social Cost-benefit analysis can be applied to proposed investments about environmental improvement; and the environmental components which are qualified as free goods can be represented within the market pricing system by adding market value.