Yükseköğretim öğrencilerinin demokratik örgütlenme özgürlüğünün gerçekleştiği kurum olarak öğrenci dernekleri ve sorunları
Student unions as institutions where the freedom of democratic organization by higher education students are realized and the problems
  1. Tez No: 11992
  2. Yazar: HÜSEYİN DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 1 -Dernek, 2-Öğrencilerin Örgütlenme Hakkı, 3- Öğrenci Dernekleri 124, Union, The right of students to get organized
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yükseköğretim Öğrencilerinin Demokratik Örgütlenme Özgürlüğünün Gerçekleştiği Kurum Olarak Öğrenci Dernekleri ve Sorunları Çağımızın sanayileşmiş ve demokratik toplumları, birbirinden kopuk bireylerden çok, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Günümüzde artık bir grup içinde yeralmayan birey, kamusal yaşam üzerinde pek etkili olamamaktadır. Bu yüzden, topluluk oluşturma ya da birleşme özgürlükleri, hem çıkarları korumanın, hem de kamusal yaşama katılmanın en etkili araçlarıdır. Öğrenciler için bu alanda en etkili araç öğrenci dernekleridir. Öğrenci dernekleri; yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrencilerin, eğitim, öğretim, çalışma, moral, beslenme, dinlenme ihtiyaçlarını karşılamak, beden ve ruh sağlıklarını geliştirmek ve öğrencilerin bu konuda kurum idaresi veya diğer kuruluşlar nezdinde temsil edilmelerini sağlamak amaçlarıyla kurdukları derneklerdir. Öğrenci demeklerinin hukuk sistemimizden ve uygulamalardan kaynaklanan pekçok sorunu vardır. Bu derneklere üyelik dahi izne tabi kılınmıştır. Oysa Anayasamızdaki temel prensiplerden birisi de“Herkesin önceden izin almaksızın demek kurabilmesi ve üye olabilmesidir.”Anayasa'daki temel prensipleri zedeleyen bu hukuk kuralları yargı kararlan arasında da farklılaşmaya sebep olmuştur. 123Öğrenci derneklerinin karşılaştığı bir diğer sorun ise ulusal düzeyde örgütlenmenin neredeyse imkansız sayılabilecek ön koşullar getirilerek engellenmesidir. Bu nedenle Öğrenci dernekleri çözmek zorunda oldukları sorunlarla tek başlarına mücadele edeyemecek duruma gelmişler ve okul yönetimi-öğrenci diyalogunun aksamasına sebep olmuşlardır. Araştırmamızda belirlediğimiz benzeri pek çok sorunun altında ezilen öğrenci dernekleri okul yönetimleri tarafından öğrencilerin resmi temsilcisi olarak kabul edilmemeye başlanmıştır. Yapılması gereken "Doğal Üyelik Kurumu'nu işler hale getirerek öğrenci derneklerinin tüm öğrenci tabanını temsil eder hale gelmesini sağlamak ve okul yönetimi- öğrenci iletişimi en üst düzeyde yeniden kurmaktır.
Özet (Çeviri)
STUDENT UNIONS AS INSTITUTIONS WHERE THE FREEDOM OF DEMOCRATIC ORGANIZATION BY HIGHER EDUCATION STUDENTS ARE REALIZED AND THE PROBLEMS The industrialized and democratic societies of the era are formed by organized human communities instead of individuals that are disconnected from one another. Today, an individual who is not in a group, can not have much effect on the public life. Therefore, the freedom of forming communities ort getting together, is the most effective means, both for protecting the interests and for participation in public life. The most effective means for students in this field, is the student unions. The student unions are formed by the students having registration at the higher education institutions with the objectives of meeting their training, teaching, work, morale, nutrition, resting needs and to develop their bodyly and spiritual health while representing students on these subjects, at school administration or at other organizations. The student unions has many problems originating from the legal system and its applications in this country. To be member in these unions is also subject to having permission. Whereas, one of the basic 125principle in the constitution of this nation states:“Every one can esbablish a union or ecome a member in it, without having permission ahead of time”. This legal rule that disturbs the basic principles indicated in the constitution, has resulted in differentiation among the judicial decisions, as well. Another problems faced by the student unions is that there are preliminary conditions looked for before getting organized, and this makes it impossible to organize at national level. Therefore, student unions reached at a state of being unable to struggle against problems that can not be solved alone and the dialogue between the school administration-students interrupted. Below the many similar questions determined during this reseach, there is the crushed student unions that are not accepted as the official representatives of the students by the school administrations. The thing to do is to put the“natural membership institution”into operation and thus raise the students unions to a status of representing all of the student base and to reestablish the school administration - student communication, at the highest level.