Doğu Akdeniz bölgesi bağ alanlarındaki viroidlerin araştırılması
Investigation of grapevine viroids in the East Mediterranean region
  1. Tez No: 119962
  2. Yazar: MONA GAZEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NÜKET ÖNELGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ viroidleri, purifîkasyon, CEVd-g, GYSVd-1, GYSVd-2, HSVd-g, Grapevine viroids, purification, CEVd-g, GYSVd-1, GYSVd-2, HSVd-g
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz DOKTORA TEZİ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ BAG ALANLARINDAKİ VİROİDLERİN ARAŞTIRILMASI Mona GAZEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Nüket ÖNELGE Yıl : 2002, Sayfa: 90 Jüri : Prof.Dr. Nüket ÖNELGE Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Prof. Dr. Kadriye ÇAĞLAYAN Prof. Dr. M. Asil YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Gülsen SERTKAYA Bu çalışmada Doğu Akdeniz Bölgesi bağ alanlarında bulunan bağ viroidlerinin biyolojik indeksleme, sPAGE ve RT-PCR yöntemleriyle belirlenmesi ve bağlarda yaygınlık oranlarının saptanmasına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Çalışmada 22 farklı varyete ve adı üretici tarafından tanımlanamayan 8 varyeteden alınan 184 bağ örneği sPAGE ile testlenmiş ve bunlardan 62 tanesininin bir veya birden fazla viroid ile bulaşık olduğu, 122 tanesinin ise herhangi bir viroid içermediği belirlenmiştir. Yapılan sPAGE analizlerinde ÇEVd-g, GYSVd-1, GYSVd-2, HSVd-g ve ayrıca tanısı henüz yapılamayan bir viroid saptanmıştır. sPAGE sonuçları RT-PCR ile desteklenmiştir. RT-PCR yöntemiyle çoğaltılan viroidler PCR saflaştırma kiti kullanılarak saflaştırılmıştır. Yörede yaygın olarak kullanılan bağ anaçlarından alınan örneklerin sPAGE ile incelenmesi sonucunda bağ viroidlerinden GYSVd-1, GYSVd-2 ve HSVd-g ile bulaşık oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION OF GRAPEVINE VIROIDS IN THE EAST MEDITERRANEAN REGION Mona GAZEL DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Nüket ÖNELGE Year : 2002, Pages:90 Jury : Prof.Dr. Nüket ÖNELGE Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Prof. Dr. Kadriye ÇA?LAYAN Prof. Dr. M. Asil YILMAZ Asst. Prof. Dr. Gülsen SERTKAYA This study was conducted to determine the incidence of grapevine viroids in grapevine which were grown in the East Mediterranean Region by biological indexing, sPAGE and RT-PCR analyses. Samples collected from 22 different grapevine varieties and 8 additional varieties of which name were not determined by winegrowers were tested by sPAGE. According to sPAGE analyses, 62 of the 1 84 grapevine samples were found to be infected with one or more viroids, 122 samples were found to be viroid-free. CEVd-g, HSVd-g, GYSVd-1, GYSVd-2 and one additional viroid which has not been identified yet were determined by sPAGE analyses. Results of sPAGE analyses were confirmed by RT-PCR. Viroids multiplied by RT-PCR were purificated by PCR purification kit. Prevalently used grapevine rootstocks in the region were also tested by sPAGE; GYSVd-1, GYSVd-2 and HSVd-g of grapevine viroids were detected in the tested rootstocks.