Doğu akdeniz ve güneydoğu anadolu bölgesi bağlarında otokton asma varyetelerinde bazı vıtıvırus (GVA, GVB) ve nepovirus (GFLV) grubu virüslerin genetik çeşitliliğinin araştırılması
Studies on genetic diversity of some viruses in the genus vitivirus (GVA, GVB) and nepovirus (GVFL) in autochthonous grape varities the vineyards in eastern mediterranean and southeast anatolia regions
  1. Tez No: 436291
  2. Yazar: SELİN CEREN BALSAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL BUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, Vitivirus, Nepovirus, Genetik çeşitlilik, Grapevine, Vitivirus, Nepovirus, Genetic diversity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yerli asma çeşitlerinin yetiştirildiği ticari bağ alanlarından toplanan asma örnekleri kullanılarak yapılmıştır. Bağ alanlarındaki asmaların yeşil aksamında virüs enfensiyonuna ilişkin belirtiler için survey çalışmaları yaz (temmuz-ağustos) döneminde ve gövde kısımlarındaki belirtiler için kış (kasım-ocak) dönemlerinde yapılmış, toplam 206 adet bitkisel örnek toplanmıştır. Bitkisel örneklerden toplam nükleik asit izolasyonları (TNA) yaprak sapı ve/veya uyur çeliklerden hazırlanan floem kazıntılarından kullanılarak yapılmıştır. Asma A (Grapevine virus A, GVA), B (Grapevine virus B, GVB) (Vitivirus, Betaflexiviridae) ve Asma kısa boğum virüsü (Grapevine fanleaf virus, GFLV) (Nepovirus, Secoviridae)'nün tanılaması virüs spesifik primerle RT-PCR yöntemiyle gerçekleştirilmiş. RT-PCR testlerinde GVA, GVB, GFLV'nin sırasıyla 429 bç, 460 bç ve 259 bç büyüklüğünde DNA bandları elde edilmiştir. Pozitif bulunan GVA, GVB ve GFLV izolatlarının nükleotid dizinleri ClustalW ile hizalanmış ve Blastn ile NCBI'da kayıtlı diğer izolatlarla filogenetik ilişkileri neighbour-joining metoduyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed with the grapevine samples from autochthonous varieties in Eastern Mediterranean and Southeast Anatolia regions. Surveys in the vineyards were done to look for symptoms associated to viruses in green tissues in summer (july-august) and stem parts in winter (november-january), total of 206 plant samples were collected to evaluate. Total nucleic acid (TNA) isolation was made from petioles and phloem scrapings. Grapevine virus A (GVA), Grapevine virus B (GVB) (Vitivirus, Betaflexiviridae) Grapevine fanleaf virus (GFLV) (Nepovirus, Secoviridae) were detected with virüs-specific primers in RT-PCR. DNA bands of 429 bp, 460 bp and 259 bp in sizes representing GVA, GVB and GFLV respectively were detected in the analysis. Multiple alignment and comparison of nucleotide sequences of GVA, GVB and GFLV isolates were made with ClustalW and Blastn. Their phylogenetic relationship with other isolates at NCBI were evaluated with neighbour-joining method.