Su sondajları ve sondaj kuyusunun inşaası
Water drilling and construction of water well
- Tez No: 119964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Su sondajı, formasyon özellikleri, sondaj donanımı, sondaj parametreleri. I, Water well Formation properties, drilling equipment, drilling parameters. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SU SONDAJLARI VE SONDAJ KUYUSUNUN İNŞAASI Muhammet ERDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Adem ERSOY Yıl : 2002 Sayfa: 66 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL : Doç. Dr. Adem ERSOY : Doç. Dr. Şaziye ABACI Bu çalışmada, köylere içme suyu bulmak için yapılan jeolojik etüd, jeofizik etüt ve su sondajı incelenmiştir. Etüdlerde formasyonların akiferliği ve suyu tutma özelliği değerlendirilmiştir. Ayrıca su sondajı donanımları, matkaplar, sondaj çamuru özelliği, sondaj parametreleri, çimentolama işlemi, kuyu testi, dinamik ve statik su seviyeleri, su kuyusunun tasarımı, kuyunun inkişafı, kuyunun teçhizi, kuyunun yıkama ve çakıllama işlemi değerlendirilmiştir. Su sondajı, Hatay-Kuruyer Köyü, bölgesinde olup, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü tarafından, Kuruyer köyünün içme suyunu sağlamak için yapılmıştır. Sondaj donanımının teknik özellikleri ve sondajda kullanılan konili matkaplar açıklanmıştır. Üst Paleosen-Alt-Orta Eosen yaşlı kireçtaşı, kumlu kireçtaşı, çörtlü kireçtaşı formasyonları kesilmiştir. Sondaj sırasında viskozite ve yoğunluk özelliklerinin ölçümü, her vardiyada yapılmıştır. Matkap yükü ve devri sabit veya belirli limit aralıklarında tutulmuştur. Çünkü, delinen formasyonun jeolojik ve mekanik özellikleri kuyuda kritik olarak değişmemiştir. Bulunan suyun tahlili, kuyu verimi testi, kuyunun inkişafı, teçhizi, yıkama ve çakıllaması dikkatlice yapılarak köyün ihtiyacı olan içme suyu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS WATER DRILLING AND CONSTRUCTION OF WATER WELL Muhammet ERDO?AN DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adem ERSOY Year: 2002 Page: 66 Jury : Prof.Dr. Mesut ANIL : Assoc. Prof. Dr. Adem ERSOY : Assoc. Prof. Dr. Şaziye ABACI In this study, geological, geophysical exploration and water well drilling has been investigated to provide drinking water for villages. In the exploration, properties of water formations were evaluated. Equipment of water-well drilling, drilling bits, properties of drilling muds, operating parameters of the bits, cementing, well test, dynamic and static water level test, the design of water well, casing, well washing and aggregating have also been explained. The study of the water well is located in Kuruyer village in Hatay district and the water well was drilled to supply drinking water by MTA. Technical characteristics of the drilling rig and rock bits were explained. The Upper Paleocene and Lower-Middle Eocene aged limestone, sandy limestone and cherty limestone formations were drilled. The density and viscosity properties of the drilling mud were measured continuously. The revolutions per minute (RPM) and weight on bit (WOB) were kept constant or within particular interval limits during drilling. This was due to fact that the geological and mechanical characteristics of the drilled formations did not vary critically. The water and water-well yield tests, casing, well development, well washing and aggregating were carefully done to provide drinking water for the village.