Karaisalı ilçesinin kentsel gelişim potansiyeli içinde yeşil alan gereksinimleri
Requirement of green area in the urban development potential of Karaisalı
  1. Tez No: 120005
  2. Yazar: ELİF BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Open and green area, city, developing II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KARAİSALI İLÇESİNİN KENTSEL GELİŞİM POTANSİYELİ İÇERİSİNDE AÇIK VE YEŞİL ALAN GEREKSİNİMLERİ Elif BOZDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof.Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Yıl : 2002, Sayfa : 134 Jüri : ProfDr. Erdoğan GÜLTEKİN Prof.Dr. M.Faruk ALTUNKASA Yrd.Doç.Dr. Mustafa YEĞİN Araştırma alanı, Adana' nın en eski yerleşimlerinden olup, günümüzde çağdaş kent normlarından uzak bir fiziksel gelişme görünümü içerisindedir. Alanda kırsal yerleşim karakteri büyük ölçüde korunduğu için açık ve yeşil alanlarda sistemli bir planlamaya gerek duyulmamıştır. Kentin yavaş da olsa sosyo-ekonomik ve fiziksel yönden bir gelişim sürecine gireceği bununla birlikte bir açık ve yeşil alan sistemine ihtiyaç duyacağı olasıdır. Bu araştırma ile kentin sosyo-kültürel açıdan gereksinim duyduğu açık ve yeşil alan miktarlarının ve sistemlerinin planlama ilkelerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma sonucunda belirlenen ilkeler doğrultusunda Karaisalı İlçesi açık ve yeşil alan sistemi oluşturulmuştur. Anahtar Sözcükler Açık ve yeşil alan, kent, gelişim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS REQUIREMENT OF OPEN AND GREEN AREAS IN THE URBAN DEVELOPMENT POTENTIAL OF KARAİSALI Elif BOZDO?AN DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Year: 2002, Pages: 134 Jury: Prof. Dr. Erdoğan Gültekin ProfDr. M.Faruk ALTUNKASA Yrd.Doç.Dr. Mustafa YE?İN By this study, we have intended to introduce an oldest public settlement area of Adana which is known as Karaisalı where alittle fer from the actual city norms of physically development wiev. There was no needs to make asystematic planning on the open green areas due to the conservation of rural settlement charasteristics. However, eventhough the town is growing up slowly, it will go on duration of social- economical and physical developğment. In the future, it is strongly possible that town will need an system of open and green area. In this study it was aimed to determine the planning principles of amounts and systems that refer to the open and green areas of Karaisalı with respect to social-cultural needs. Consequently, the system of open and green area was established according to principles which determined by this study.