Alüminyumun Oreochromis niloticus (L.)'da solungaç, kas, karaciğer ve böbrek dokularındaki birikimi
Accumulation of aluminum in gill, muscle, liver and kidney tissues of Oreochromis niloticus (L.)
  1. Tez No: 415929
  2. Yazar: NURGÜL ARITÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET HASENEKOĞLU, DOÇ. DR. HİKMET YETER ÇOĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alünimyum, Birikim, doku, Oreochromis niloticus, Aluminum, accumulation, tissues, Oreochromis niloticus
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırmada Oreochromis niloticus'un kas, karaciğer, solungaç ve böbrek dokularında alüminyum (Al) derişim düzeyi 0,1, 1,0, 5,0 ve 10,0 mg/L ortam derişimlerinin etkisinde 1, 5 ve 15. günlerde araştırılmıştır. Dokulardaki alüminyum düzeyleri Kilis 7 Aralık Üniversitesi Toprak Analiz Laboratuvarında ICP-MS spektrofotometresi ile ölçülmüştür. Kas dokusu hariç tüm dokularda alüminyum düzeyleri ortam derişimi ve süreye bağlı olarak istatistiksel bir ayrım gösterecek düzeyde artmıştır. Tüm sürelerde en az alüminyum birikimi O. niloticus'un kas dokusunda bulunmasına karşın, en yüksek alüminyum birikimi böbreklerde bulunmuştur. Alüminyum birikiminde dokular arasında takip eden ilişkinin; böbrek> solungaç> karaciğer> kas şeklinde olduğu saptanmıştır. Kas dokusunda alüminyum düzeyleri ortam derişimi ve süreye bağlı olarak istatistik ayrım gösterecek düzeyde artmamıştır. Ancak, alüminyum birikimi karaciğer, solungaç ve böbrekte ortam derişimi ve süreye bağlı olarak istatistik ayrım gösterecek düzeyde artmıştır. O. niloticus'un karaciğer, solungaç ve böbrek dokularında alüminyum birikimi 15. gün sonunda 10,0 mg/L Al derişimin de 10,11, 12,32 ve 110,2 µg/g ulaşmıştır. Toplam alüminyum birikimi artması karaciğer, solungaç ve böbreklerde 3 ve 4 kat olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the level of aluminum concentrations in muscle, liver, gill and kidney tissues of Oreochromis niloticus exposed to 0,1, 1,0, 5,0 and 10,0 mg/L aluminum (Al) for 1, 5 and 15. days were investigated. The concentration of aluminum in tussues were measured by ICP-MS spectrophotometry in Kilis 7 Aralık University Toprak Analiz Laboratuvarı. The aluminum concentrations in the except muscle all other tissues were statically increased in relation to medium concentration and period. In the all days, highest levels of aluminum were found in kidney of O. niloticus, whereas accumulation was the lowest levels of aluminum in muscle. The following relationship was found between tissues in accumulating aluminum; kidney> gill> liver> muscle. Aluminum levels of muscle tissues was not increase statically significant in relation to medium concentration and period. However, aluminum accumulation in liver, gill and kidney tissues increased statically significant in relation to medium concentration and period. The accumulation of aluminum in the liver, gill and kidney tissues of O. niloticus reached 10,11, 12,32, 110,2 µg/g at the concentration of 10,0 mg/L Al in the end of 15 days. To increasing total aluminum accumulation ratio in tissues were observed 3 and 4 fold in the liver, gill and kidney tissues.