Sosyal etkenler, lhrh-a pimozide'nin çipura (Sparus aurata)'da cinsiyet değişimi ve steroid hormonları üzerine etkileri
The Effects of social factors, lhrh-a, and pimozide on sex change and steroid hormones in seabream
  1. Tez No: 120022
  2. Yazar: ŞEHRİBAN ÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT ALİ GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çipura, hermafroditizm, sosyal etkenler, LHRHa, Pimozit ve cinsiyet steroidleri, Seabream, Hermaphrodism, Social factors, LHRHa, Pimozide and sex Steroids. T.C Y0KSEKO?RCTM KMMJUi 11 OOKfiMAICTASYON WOMMM3U
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
öz DOKTORA TEZİ SOSYAL ETKENLER, LHRH-A VE PİMOZİBE'NİN ÇİPURA (SP.4RUS AUMATA £)'DA CİNSİYET DEĞİŞİMİ VE STEROİD HORMONLARI ÜZERİNE ETKİLERİ. Şehriban ÇEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman YrdDoç.Dr. M.A1İ GÖKÇE Yıl 2002, Sayfa 112 Jüri: Yrd.Doç.Dr. M.A1İ GÖKÇE Prof.Dr. İhsan AKYURT Doç.Dr. Metin KUMLU Yrd.Doç.Dr. Nazmi TEKELİOĞLU YrdDoç. Dr. Nuri BAŞUSTA Bu tezde, Çipura (Sparus aut,atayâ& sosyal etkenlerin, LHRHa'nun ve Pimozide'nin cinsiyet değişimi ve steroid hormonları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Dişilerin büyük boy ve yaş sınıflarında (18-31 cm standart boy ve 1+, 5+ yaşlarında), erkeklerin ise küçük boy ve yaş gruplarında (12-26 cm standart, 0+, 4+ yaşlarında) baskın olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet değişiminin, 16-24 cm standart boy ile 1+, 3+ yaşlan arasında olduğu saptanmıştır. Doğal populasyonda, erkek ve dişiler arasındaki fark istatistiksel olarak önemli olmamasına rağmen (P>0.05), cinsiyet oram erkekler lehine bulunmuştur. Gametogenik dokuların miktarlarına göre 5 tip gonad belirlenmiştir. Yaş ve boy dağılım frekansı, cinsiyet oram ve bireyler üzerine yapılan gonad histolojisi çalışmaları bu türün protandrik hermafrodit olduğunu doğrulamaktadır. İzole edilmiş dişilerde cinsiyet değişimi gözlenmemiş, erkeklerde ise cinsiyet değişimi sosyal faktörlerle kontrol edilmiş ve en büyük boylu erkek bireyler tararından başlatılmıştır. Tamamı dişi olan grupta, büyük boylu balıkta atretik oositlerin bulunmasına ve plasmadaki E2 (17-3 östradiol) ' nin düşmesine rağmen bütün dişiler dişi olarak kalmıştır. Erkek ve dişilerde plazmadaki E2 ve T (testosteron) miktarlarındaki düşüş yapısal değişikliklerle aynı anda olmuş, testis ve ovaryum dokuları dejenere olarak, T ve E2 seviyelerinde (P>0.05) hızlı bir azalma saptanmıştır. LHRHa tek ve pimozit ile birlikte uygulandığında, enjeksiyonlardan 6, 24, ve 48 saat sonra T ve E2 miktarlarında önemli ölçüde (P0.05). LHRHa' nun tek veya pimozit ile birlikteki uygulamalarından sonra, cinsiyet değişimi kanıtlarına rastlanmamıştır. Pimozit, LHRHa ile birlikte enjekte edildiğinde, T ve E2 seviyelerinde LHRHa'nun tek fyaşma uygulanmasından daha iyi yükselme sağlayamamıştır (P>0.05). Bu nedenle dopamin antagonist pimozitin dopaminin salgılanmasını önleyici etkisinin olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS THE EFFECTS OF SOCIAL FACTORS, LHRH-A, AND PTMOZIDE ON SEX CHANGE AND STEROID HORMONES IN SEABREAM (SPARUSAUMATA L.) Şehriban ÇEK DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: AsstProf. Dr. MAH GÖKÇE Year 2002, Pages 112 Jury: AsstProf. Dr. MAli GÖKÇE Prof.Dr. îhsan AKYURT Assoc.Prof.Dr. Metin KUMLU AsstProf. Dr. Nazmi TEKELÎO?LU AsstProf. Dr. Nuri BAŞUSTA The effects of social factors, LHRH-A, and pimozide on sex change and steroid hormones in Seabream (Spams aurata L.) were investigated in this study. Females dominated the larger size and age classes (18-31 cm standart length and 1+, 5+ years of age) whereas males predominated the smaller size and age groups (12-26 cm standart length, 0+, 4+ years of age). Sex change was observed between 16-24 cm standart length and 1+, 3+ years of age. In the natural population, although the differences between males and females were not statistically significant (P>0.05), the sex ratio were found to be male biased. Five types of gonads were identified which varied according to the proportion of gametogenic tissue. Age and size frequecy distribution, sex ratio and gonadal histology on induviduals confirmed that this species is protandric hermaphrodite. Sex change was socially controlled in males and initiated by the largest male whereas, in isolated females sex change was not observed. Although in the all-female group the bigger fish had atretic oocytes and the plasma levels of E2 (17-0 estradiol) decreased, all females remained as females. In males and females changes in plasma T (testosteron) and E2 levels were concomitant with structural changes in which testicular and ovarian tissue began to degenerate, and was accompanied by a rapid drop in plasma levels of T and E2 (P>0.05) respectively. Treatment with LHRHa alone or in combination with PIM elevated serum £2 and T levels (P0.05). No evidence of sex change was observed after treatment with LHRHa alone or in combination with PIM Pimozide in combination with LHRHa did not increase plasma T and Ea levels more than LHRHa alone (P>0.05). Therfore it is suggested that dopamine receptor antagonist, pimozide may not inhibit dopamin secretion.