Sawgin ve rollergin'den elde edilen preselenmiş pamukların (gossypium hirsutum L. ) sondaj ve tek balya kontrol yöntemleri arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
Evaluation of single bale classification of saw-ginned and roller-ginned cotton by core sampling methods
- Tez No: 120023
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cotton, Single bale, Core samples, Standardize
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SAWGİN VE ROLLERGİNDEN ELDE EDİLEN PRESELENMİŞ PAMUKLARIN (Gossypium hirsutum L. ) SONDAJ VE TEK BALYA KONTROL YÖNTEMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA İRFAN YÜKSEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Oktay GENÇER Yıl: 2002, Sayfa: 143 Jüri: Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Halis ARIOĞLU Prof. Dr. M.Rıfat DERİCİ Bu çalışma, 1999 yılında, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, sawgin ve rollerginden elde edilip, preselenmiş, sondaj yöntemi ile derecelendirilmiş lif pamukların, tek balya kontrol sistemi uyarınca incelenip; sondaj ve tek balya kontrol sistemleri arasındaki benzerlik ve ayrıcalıkları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, sondaj yöntemi ile kontrolü yapılıp derecelendirilen partiler, tek balya kontrol sistemi uyarınca, High Volume instrument (HVI) aleti aracılığı ile incelenmiştir. Çalışmadan, tek balya kontrol sisteminde incelenen, elyaf kopma dayanıklılığı, elyaf inceliği, elyaf uzunluğu, elyaf uzunluk uyumu, kısa elyaf oranı, renk ve yabancı madde özellikleri yönünden, parti içindeki, balyalar arasında, oldukça önemli farklılıklar olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Pamuk, Tek balya, Sondaj, Standardizasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESİS EVALUATION OF SINGLE BALE CLASSIFICATION OF SAW-GINNED AND ROLLER-GINNED COTTON BY BALE CORE SAMPLING METHODS İRFAN YÜKSEK DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Oktay GENÇER Year: 2002, Pages: 143 Jury: Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Halis ARIO?LU Prof. Dr. M.Rıfat DERİCİ This study was carried out in 1999 evaluate the effectiveness of the single bale classification of saw-ginned and roller-ginned cotton by analysing the core samples taken from bales in the Çukurova and Southeastern Anatolian Regions. The core samples were analysed on High Volume Instrument (HVI) for fiber strength, micronaire, fiber length, length uniformity, short fiber index, colour and trash properties. Results indicate that there are significant variations among the bales of the same parties in the above stated properties.