Sosyal medya kullanımını yönlendiren motivasyonel etkenler: Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinden sosyal medya kullanıcıları üzerine bir inceleme
The use of social media directing motivational factors: A rewiew about social media users from the perspective of uses and gratifications approach
- Tez No: 532406
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Platformları, Motivasyon, Motivasyon Süreci, Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı, Social Media, Social Media Platforms, Motivation, The Process of The Motivation, The Uses and Gratifications Approach
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle birlikte kullanımı giderek artan sosyal medya platformları, insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş ve birçok akademik çalışmaya konu olmuştur. Bu tezin amacı; kullanıcıların sosyal medya platformlarını tercih etme nedenleri, hangi sıklıkta, ne amaçlarla ve özellikle de ne tür motivasyonlarla kullandıklarını Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı çerçevesinde incelemektir. Tezin birinci bölümünde; sosyal medya kavramı ve sosyal medya platformları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; motivasyon kavramı ve motivasyon süreci ile birlikte Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı incelenmiştir. Üçüncü ve son kısımda ise online anket yöntemi ile kullanıcıların hangi sosyal medya platformlarını, ne sıklıkla ve ne amaçlarla kullandıkları saptanarak, sosyal medya kullanımını yönlendiren motivasyonel etkenler Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı çerçevesinden incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda kullanıcıların en çok“gözetim ve bilgi edinme”motivasyonuyla, ikinci olarak“sosyalleşme”motivasyonuyla, üçüncü olarak ise“eğlence ve oyalanma”motivasyonuyla sosyal medyayı kullandıkları saptanmıştır. Bu tezin sosyal medya kullanım motivasyonlarını incelemek amacıyla yapılacak olan farklı çalışmalar için yol gösterici olacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social media platforms, which are increasingly used together with the progress of technology everyday, have become an indispensable part of human life and have been subject to many academic studies. The purpose of this thesis is to examine the reasons for choosing social media platforms by users, how often, for what purpose, and in particular what motivations they use, from the Uses and Gratifications Approach. The first part of the thesis focused on social media and social media platforms. In the second part of the thesis, the process of motivation and the Uses and Gratifications Approach was investigated. In the third and last part of the thesis, motivational factors that guide the use of social media by determining which social media platforms users use frequently and for what purposes are examined from the perspective of the Uses and Gratifications Approach. As a result of the research, it has been determined that users mostly use social media with the motivation of“surveillance and information”secondly with the motivation of“socialization”and thirdly with the motivation of“entertainment and distraction.”It is hoped that this study will provide guidance for the different studies that will be conducted in order to examine the motivations of social media use.