Siyah alaca sığırlarda laktasyon veriminin tahmininde en uygun kontrol aralığının ve hesaplama yönteminin belirlenmesi ile laktasyon eğrisi parametrelerinin hesaplanması
Computation of the parameters of lactation curve and determination the most suitable milk control interval and calculation method for estimating the lactation yield in siyah alaca dairy cattles
  1. Tez No: 120098
  2. Yazar: DENİZ ALIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUMAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol günü verimleri, süt kontrol aralığı, laktasyon eğrisi, laktasyon eğrisi parametreleri, Test day yields Test day interval, Lactation curve, Parameters öf lactation curve
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİYAH ALACA SIĞIRLARDA LAKTASYON VERİRİM TAHMİNİNDE EN UYGUN KONTROL ARALIĞININ VE HESAPLAMA YÖNTEMİNİN BELİRLENMESİ İLE LAKTASYON EĞRİSİ PARAMETRELERİNİN HESAPLANMASI Deniz ALIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof Dr. Numan AKMAN Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kenan Evren Araştırma Uygulama Çiftliği'nde yetiştirilen Siyah Alaca ırktan 82 baş ineğe ah 192 adet laktasyon kaydı kullanılmışta. Temel veri, 1993-1999 yıllan arasında gerçekleşen laktasyonlara ait kontrol günü verimleri, ineğin buzağılama tarihi ve kuraya çıkış tarihlerini içermektedir. Laktasyon süt verimi tahminleri bu özellikler dikkate alınarak 1, 2, 3, 4, S, 6, 7 ve 8 hafta aralıklarla Vogel'in basitleştirilmiş yöntemi,İsveç, Hollanda ve Trapez yöntemleri ile hesaplanmıştır. Ek olarak laktasyon eğrisinin tanımlanması için de Gama, Modifiye Gama, İnvers polinimiyal ve Çok dönemli modeller kullanılarak parametre tahmini yapılmıştır. Hesaplamalar sonucunda, uygun metod ve en uygun kontrol aralığı olarak 14 gün aralıklarla Trapez töntemi ve 7 gün aralıklarla Hollanda yöntemi önerilmiştir. Parametre tahminlerinde ise Gama ve Modifiye Gama modeli önerilmiştir. 2001,63 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPUTATION OF THE PARAMETERS OF LACTATION CURVE AND DETERMINATION THE MOST SUITABLE MILK CONTROL INTERVAL AND CALCULATION METHOD FOR ESTIMATING THE LACTATION YIELD IN ^tYAH ALACA DAIRY CATTLES Deniz ALIÇ Ankara University Graduate School of Animal Breeding Department of Annual Science Supervisor : Prof. Dr. Numan AKMAN In this study, total 192 lactation of $2 Siyah Alaca dairy cows in Ankara University Agricultural Faculty Kenan Evren Research Farm used. The teic data characteristics of contains realized lactations between 1993-1999^ years test day yields, calving dates and the beginning of day periods. Estimated the lactation milk yields were evaluated by different model using 1, % 3, 4, 5, 6, 7 and 8 weeks intervals by these characteristics. In addition to det parameters of lactation curve estimates were done by using test day milk yields. Gama. Modified Gama, Inverse poMnomial and Multyphasic models for parameter estimates were computed. According to computations, ft was found that the most suitable method and test day interval for estimation of lactation yield was efther Trapez method with 14 day interval or Holland method with 7 day interval. A&fbr parameter estimation Gama model and Modified Gama model can be suggested. 2001,63 Pages;