Scymnus bivulnerus capra und fürsch (coleoptera:coccinellidae)'un bazı biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
Research on some biological parameters of scymnus bivulnerus capra und fürsch (coleoptera:coccinellidae)
- Tez No: 120111
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVAL TOROS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Scymnus bivulnerus, Hyalopterus prunl, biological parameters, life table ii XCYfiKSHtOGSEIBflKtWlMA
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SCYMNVS BIVUINMUS Capra und Fürsch (COLEOPTERA: COCC^IELLIDAE)' UN BAZI BİYOLOJÎK ÖZELLİKLERİ ÜZERÎNDE ARAŞTIRMALAR Ebru Nihat Uluçay Ankara Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Pro£ Dr. Seval TOROS Bu araştırmada Hyalopterus pruni üzerinde beslenen Scymnus bivulnerus Capra und Fürsch' un bazı biyolojik özellikleri, laboratuvar koşulları altında (25±1° C sıcaklık, %60±10 orantılı nem, 16/8 aydınlık/karanlık periyodu) çalışılmıştır. Yumurtanın açılım oranı %64 olarak saptanmıştır. Toplam larva suresi ve bu dönemde tüketilen toplam besin miktarı sırasıyla ortalama 9,75±1,06 (8- îl) gön ve 372,84*101,19 (64-481) adet olarak bulunmuştur. Ergin ömrü ortalama 119,43141,33 (15-153) gün olarak ve ergin dönemde toplam tüketim miktarı ortalama 4649,33±1230,14 (856-5595) adet olarak belirlenmiştir. Dişi basma ovipozisyon süresince toplam ortalama 1463,00±431,07 (420-2257) adet yumurta bırakmıştır. Oluşturulan yaşam tablosundan Scymnus bivulnerus' un kalıtsal Öreme yeteneği (r^ 0,141 dişi/dişi/gön, net üreme gücü (R“) 439,07 dişi/dişi, ortalama döl suresi (T”) 43,1 5 gün ve eşeysel oranı 0,65 olarak saptanmıştır. Scymnus bivulnerus' un ergin dönemde 5,47 gön açlığa dayanabildiği belirlenmiştir. 2002, 40 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Scymnus bivulnerus, Hyalopterus pruni, biyolojik özellikler, yaşam tablosu. I
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis RESEARCH ON SOME BIOLOGICAL PARAMETERS OF SCYMNUS BIVVLNERUS Capra und Fursch (COLEOPTERA:COCCINELLIDAE) EbruNfcalUUJÇAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Seval TOROS In this study, biological parameters of Scymnus bivutnems feeding on Hyalopterus prunl, was studied at 25±1° C temperature, 60±10% humudity and 1678 light period in die laboratory. Hatching ratio of eggs were determined 64%. Mean duration of development of larval stages and mean consumption rate of larval stages were found 9,75±1,06 (8-11) days and 372,83*101,19 (64-481) numbers, respectively. Mean longevity of adults were found 1I9,43±4L>8 (15-153) days and the mean consumption rate of adults were determined 4649,331 in numbers. Females laid total mean 1463,001431,07 (420-2257) eggs in The »Juristic rate of increase (rm) 0,141 female/female/day, the net reproduction rate (R") 439,08 female/female; the generation period (T0) 43,15 days; sexual index 0,65 of Scymnus bivulnerus were found. Resistance to starvation of adult; Scymnus bivulnerus, was found mean 5,47 days. 2002, 40 pages