Tuzlu suların toprakta yaratacağı tuzlanmanın 'watsuit bilgisayar modeli' ile tahmini ve sulamaya uygunluklarının belirlenmesi
Estimation of soil salinity caused by saline irrigation water and determination of suitability of saline water for irrigation by using 'watsuit computer model'
- Tez No: 120175
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAMİ ÜNVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tuzlu su, Toprak tuzluluğu, Yıkama oranı (YO), Watsuit bilgisayar modeli, Saline water, Soil salinity, Leaching fraction (LF), Watsuit computer model
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
ÖZET Doktora Tezi TUZLU SULARIN, TOPRAKTA YARATACAĞI TUZLANMANIN ' 'WATSUIT BİLGİSAYAR MODELİ" İLE TAHMİNİ VE SULAMAYA UYGUNLUKLARININ BELİRLENMESİ Aysel Muhsine AĞAR (GÜMÜŞ) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. İlhami ÜNVER Bu çalışmada, farklı tuzluluk seviyelerine sahip üç çeşit tuzlu su (elektriksel iletkenlik değerleri; 1.5dS/m ; 3.0dS/m ve 4.5dS/m) kullanılarak ve iki seviyeli yıkama oranı (0.20 ve 0.30) uygulanması sonucunda toprakta yaratılan tuzluluk değerlerinin Watsuit bilgisayar modelinden elde edilen değerlerle uyumlu olup olmadıkları kontrol edilmiştir. Faktöriyel olarak kurulan çakılı tarla denemesi, bitkili (mısır) ve bitkisiz parsellerde tesadüf blokları deneme desenine göre, üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Uygulamalar sonucunda hem bitkili hem de bitkisiz parsellerde yaratılan tuzluluğun henüz model tahmin değerlerine ulaşmadığı saptanmıştır. Bitkili parsellerde tüm konuların ortalaması ele alındığında, modelinin tuzluluk tahmini, gerçek değerlere göre %20.4 oranında SAR düzeyi tahmini, gerçek değerlere göre %69 oranında fazla olmuştur. İstatiksel olarak modelin tuzluluk ve SAR tahmin değerleri ile bitkili ve bitkisiz deneme sonuçlan arasında ayrı ayrı yapılan değerlendirmeler sonucunda; tahmin değerleri ve gerçek sonuçlar arasında %99 oranında bir ilişki bulunmuştur. Bitkisiz parseller için tuzluluk ve SAR ile ilgili regresyon katsayıları sırasıyla r=0.891 ve r=0.866, bitkililer için ise r=0.976 ve r=0.760 olarak bulunmuştur. 2001, 212 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis ESTIMATION OF SOIL SALINITY CAUSED BY SALINE IRRIGATION WATER AND DETERMINATION OF SUITABILITY OF SALINE WATER FOR IRRIGATION BY USING“WATSUIT COMPUTER MODEL”Aysel Muhsine A?AR (GÜMÜŞ) Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Prof. Dr. îlhami ÜNVER In this study, three different saline irrigation water (1.5 dS/m, 3.0 dS/m and 4.5 dS/m) and two leaching fractions (LF=0.20 and 0.30) were used in corn planted plots and plant free plots. Created soil salinity values were compared with the values obtained from the“Watsuit Computer Model”. Plots were designed as factorial and randomized blocks with three replications. At the end of the study, it was found that as salinity of irrigation water increased, soil salinity also increased. But, as reverse, when LF increased, soil salinity decreased. Results show that, soil salinity levels of planted plots and plant free plots are less than determined values of model, yet. Estimated values by model for soil salinity and SAR are %20.4 and %69 respectively which are higher than all plots real values. According to statistical evaluation; relation between estimated values and real values for soil salinity and SAR were significant with level of %99. Regression coefficients for soil salinity and SAR were obtained as r=0.891 and r=0.866 for plant free plots and as, r=0.976 and r=0.760 for planted plots. 2001, 212 pages