Fertigasyon yöntemi ile dolmalık biberin su-azot ilişkilerinin saptanması
Determination of water-nitrogen relation on bell pepper (Capsicum annuum L. ) by fertigation method
  1. Tez No: 120176
  2. Yazar: BOĞAÇHAN BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN AKÜZÜM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dolmalık Biber (Capsicum annuum L.), Fertigasyon, Su-Azot- Verim İlişkileri, Bitki Su Tüketimi TJC^^^İtMS», Bell Pepper (Capsicum annuum L.), Fertigation, Nitrogen-Water- Yield Relations, Evapotranspiration
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Doktora Tezi FERTİGASYON YÖNTEMİ İLE DOLMALIK BİBERİN SU-AZOT İLİŞKİLERİNİN SAPTANMASI Boğaçhan BENLİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman : Prof Dr. Turhan AKÜZÜM Bu çalışmada, dolmalık biber (Capsicum annuum L.) bitkisinin Ankara koşullarında, ferügasyon tekniği kullanılarak; verim ve verim öğelerinin su-azot ilişkisi; optimum azotlu su konsantrasyonunun belirlenmesi; bitki su tüketimi ve uygun sulama programlarının geliştirilebilmesi için gerekli bitki su tüketim verileriyle A tipi buharlaşma kabı ölçümleri arasındaki bağıntının saptanması amaçlanmıştır. Araştırma, 2000 ve 2001 yıllarında, Köy Hizmetleri Ankara Araştırma Enstitüsü deneme tarlalarında yapılmıştır. Deneme A sınıfı kaptan olan buharlaşmanın %80 ve %120 'i kadar sulama konusu ve dekara 0, 30, 60, 90 ve 120 kg'lık azotlu gübre konulan olmak üzere 10 konuda yürütülmüştür. Araştırma sonunda, en yüksek meyve verimi, A sınıfı kaptan olan buharlaşma miktarının %120'si kadar sulama suyunun uygulandığı, gübre konularından ise dekara 90 kg' lık azot uygulanan konudan elde edilmiştir. Buna göre, verim ile azotlu sulama suyu konsantrasyonu arasındaki ilişki göz önüne alınmış ve en yüksek verim 150 ppm' İlk azotlu su konsantrasyonundan elde edilmiştir. Ekonomik optimum azotlu su konsantrasyonu değeri ise 95 ppm olarak bulunmuştur. Bitki su tüketim değerleri 2000 yılı için 960.80 mm, 2001 yılı için ise 1079.84 mm olarak ölçülmüştür. Deneme koşullan için Penman-Monteith, Penman-FAO modifikasyonu ve Jensen-Haise yöntemlerinin uygun bitki su tüketimi tahmin yöntemleri olduğu saptanmış ve bu yöntemlere ilişkin kc bitki katsayısı eğrileri hazırlanmıştır. 2002, 93 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PJlD. Thesis DETERMINATION OF WATER-NITROGEN RELATION ON BELL PEPPER (Capsicum annuum L.) BY FERTIGATION METHOD Boğaçhan BENLİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: ProfJDr. Turhan AKÜZÜM The aim of this study was to evaluate irrigation and fertilizer requirements of bell pepper (Capsicum annuum L.) in Ankara region. For this purpose, using fertigation techniques, yield response functions of bell pepper to fertilizer concentrations have been established and compared with applied N fertilizer rates and irrigation water volumes. Field trials were conducted at the Research Station of Ankara Village Services Research Institute during the years 2000 and 2001. The amount of irrigation water volume and nitrogen quantity was the treatments of the study. 80% and 120% of the water amount evaporated from class A pan and five N fertilizers, as ammonium nitrate, application rates were compared: 0, 30, 60, 90, 120 kg/da on each treatment. The highest fruit yields were obtained from the irrigation water applied at the 120% of the evaporated amount from class A pan and 90 kg/da of N application. N rates had a non-linear effect on yield, dry material and fruit size in both years. Therefore, the water and nitrogen relation on the fruit yield were considered and the highest yield were obtained at the concentration of 150 ppm. The economic optimum concentration rate was found as 95 ppm. The measured crop evapotrasnpiration for the year 2000 was 960.80 mm and for 2001 was 1079.84 mm. Suitable estimation methods for bell pepper evapotranspiration for experimental conditions were the Penman-Monteith, Penman FAO modification and Jensen-Haise methods. The curves of crop coefficient (kc) dealing with the estimation methods of evapotranspiration mentioned above were calculated. 2002, 93 pages