Dama sulama yöntemi ile sulanan biberde (Capsicum annuum L.) fertigasyon uygulamasının verim ve kaliteye etkileri
The effects of irrigation applications on the yield and quality of the pepper irrigated by drip irrigation
  1. Tez No: 177827
  2. Yazar: ENGİN ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Drip irrigation, pepper, yield, fertigation, quality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dardanos Araştırma Uygulama alanında 2005 yılında yürütülen bu çalışmada Kapija biber çeşidinde 3 farklı azot düzeyi hem damla sulamayla (fertigasyom) hemde geleneksel yöntemle uygulanarak meyve verimi ve bazı kalite parametrelerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Her bir deneme konusuna aynı düzeyde sulama suyu uygulanmıştır. Araştırmada Class A panından olan buharlaşma değerinin K=1,00 katsayısı ile çarpılarak bulunan değer sulama suyu olarak uygulanmıştır. Deneme yılında en yüksek verim 4747 kg/da ile 30 kg/da azot uygulaması yapılan fertigasyon konusundan (FN30), en düşük verim ise 2752 kg/da ile 10 kg/da azot uygulaması yapılan geleneksel konusundan (GN10) elde edilmiştir. Her iki konuya da 838 mm sulama suyu verilmiştir. Fertigasyon uygulamalarında geleneksel yönteme göre daha yüksek verim elde edildiği görülmüştür. Deneme sonucunda elde edilen meyvelerde yapılan kalite parametrelerine ilişkin sonuçların varyans analizinde, artan azot düzeyinin verim ve kalite parametreleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Damla sulama, biber, verim, fertigasyon, kalite.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine the effects of 3 different Nıtrojen levels both of irrigation water and traditional tecniques applied on fruit yield and some quality parameters of Kapija pepper cultivar in Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture Dardanos Research and Aplication areas in 2005. The research was carried out three repetitions and each plots were aplied same irrigation water. According the data obtained, nitrogen levels effected the fruit yield and hıghest yield obtained from FN30 plots (4747 kg/da) and lowest yield obtained from GN10 plots (2752 kg/da). At the end of the reseach, fertigations applications obtained highest yield than traditional tecniques. Also according the data obtainedfrom the statistical analyzes, different nitrogen levels applied on the plots affected the quality parameters fruit yields.