Spirulina platensis (gomont) geitler'in serada ve dış ortamda yapılan yoğun kültürlerinin karşılaştırılması
Comparison of mass cultures of Spirulina platensis (gomont) geitler carried out in greenhouse and outdoors
- Tez No: 120202
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEVKET GÖKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Spirulina platensis, Zarrouk ortamı, klorofil a, sera kültür, dış ortam kültür, Spirullna platensis, Zarrouk media, chlorophyll a, greenhouse culture, outdoor culture
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
V ÖZET SPIRULINA PLATENSIS (GOMONT) GEITLER'İN SERADA VE DIŞ ORTAMDA YAPILAN YOĞUN KÜLTÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI GİMZAL, Aylin Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şevket GÖKPINAR Temmuz 2002, 35 sayfa Bu çalışmada, Spirulina platensis'in serada 400 L'lik polietilen torbalarda ve dışarıda sürekli karıştırmalı ve aydınlatmalı 5 m3'lük dairesel bir tankta yoğun kültürleri yapılmıştır. Bu amaçla Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden sağlanan Spirulina platensis M-2 susu dış ortamda dairesel bir tankta kültüre alındı. Bir karşılaştırma yapılabilmesi için aynı anda sera ortamında 20 L/dk ve 40 L/dk havalandırmaya sahip şeffaf iki polietilen torbaya da ekildi. Büyüme ortamı olarak da Spirulina için spesifik olan Zarrouk ortamı kullanıldı. Spirulina platensis' m kültüründe, kullanılan suyun yüksek kalsiyum sertliğine sahip olması nedeniyle, Zarrouk ortamının gerektirdiği kimyasal maddeler eklendiğinde yüksek miktarda çökeltiVI oluştu ve karıştırma ile birlikte ortamın turbiditesi arttı. Sonraki günlerde bir çözünme meydana gelmedi ve dolayısı ile ilk günlerde alman kuru ağırlık örnekleri değişken sonuçlar verdi. Başlangıçta birbirlerine eşit klorofil konsantrasyonlarına (0,108 mg L“1) sahip tüm gruplar 8. güne kadar bir değişiklik göstermedi. Dört havalandırmaya sahip torba 1 (40 L/dk), 16. güne kadar artış gösterip, 2.30 mg L”1 klorofil konsantrasyonuna ulaşırken, gene serada bulunan fakat iki havalandırmaya sahip torba 2 (20 L/dk), 15. güne kadar arttı ve 1.37 mg L"1 klorofil konsantrasyonuna ulaştı. Halbuki dış ortamda dairesel tankta kültür edilen grup 17. güne kadar gösterdiği 0.89 mg L-1'lik artış ile diğer gruplarla karşılaştırıldığında daha düşük bir konsantrasyona ulaşabildi. Yapılan denemede Spirulina platensis'in dış ortamda dairesel tanklarda yapılan üretiminde, kış aylarında büyümenin ışık şiddetinden ziyade daha çok sıcaklık tarafından kontrol edildiği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COMPARISON OF MASS CULTURES OF SPIRULINA PLATENSIS (GOMONT) GEITLER CARRIED OUT IN GREENHOUSE AND OUTDOORS GİMZAL, Aylin MSc. in Fisheries Faculty Supervisor: Prof. Dr. Şevket GÖKPINAR July 2002, 35 pages In this study, Spirulina platensis ' outdoor mass cultivation in a 5m3 circular tank with continous mixing and illumination in 400 L polyethylene transparent bags in greenhouse has been realised. With this respect, Spirulina platensis M2 obtained from Ege University Fisheries Faculty cultured in an open circular outdoor tank. In order to make a comparison, at the same time started culture ' in greenhouse in 2 polyethylene transparent bags with one having 2 (201t/dk) air and the other 4 (40 lt/dk) air tubes. Zarrouk media used as being specific for Spirulina growth. As a result of water used for Spirulina platensis culture has showed high calcium hardness, when adding chemicals of Zarrouk media, occurred high amount of precipitation and by mixing turbidity of the water increased. The subsequent days no dissolvement occurred so the dry weight samples gave variable results.VIII In the beginning none of the groups having same chlorophyll concentrations (0,108 mg L“1) showed alteration since day 8. Bag 1, having 4 air (40 L/min), showed an increase till day 16 and reached chlorophyll concentration of 2.30 mg L”1 while Bag 2, having 2 air (20 L/min), increased till day 15 and reached chlorophyll concentration of 1.37 mg L“1. However, chlorophyll concentration in outdoor culture in circular tank increased and reached to 0.89 mg L”1 at day 17 but showed a lower concentration compared to other groups. Regarding Spirullna platensis outdoor culture in open tank trial, it can be reached to the conclusion of, growth in winter is mostly inhibited by temperature than it is inhibited by light.