Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketini esas alarak Türkmenistan'da şeker sanayini ve şeker pancarı tarımını geliştirme olanakları üzerinde bir araştırma
A Research with regard to developing the potentials of sugar production industry and sugar beet framing, in Turkmenistan, based on the Turkish Sugar Factories Incorporation
  1. Tez No: 120220
  2. Yazar: SERÇE GAYIPOV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: TŞFAŞ, Şeker Pancarı, Gıda Sanayi, Tarım, TŞFAŞ, Sugar Beet, Food Industry, Agriculture
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
m ÖZET TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI ANONİM ŞİRKETİNİ ESAS ALARAK TÜRKMENİSTAN'DA ŞEKER SANAYİNİ VE ŞEKER PANCARI TARIMINI GELİŞTİRME OLANAKLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA GAYIPOV, Serçe Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman GÖKÇE Ocak, 2002, 144 sayfa Bu çalışmada, dünyada ve Türkiye'de şeker sanayi, şeker üretimi, şeker tüketimi, şeker bitkileri üretimi v.b. konulan derinliğine ve genişliğine inceleyerek şeker üretimi alanda henüz başlangıçta olan ve bir takım sorunları bulunan Türkmenistan şeker sektörü için yararlanılabilir bilgiler üretmek amaçlanmıştır. Gerekli veriler yazılı kaynaklar, resmi kayıtlar ve anket yoluyla toplanmıştır. Tesadüfü örnekleme yöntemi ile seçilen 51 işletmeden anket yöntemiyle toplanan veriler, 1999 kampanya yılma aittir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, yüzde ve indeks kullanılmıştır Dünya şeker piyasasına şeker kamış üretici ülkeler hakimdir. Son yıllarda şeker fiyatı %50'lere yakın inmiştir ve şeker stoku artmaktadır. Türkşeker ise 75 yıllık geçmişe sahiptir. Ülkede şeker sanayi bu yıllar içerisinde şeker pancarı ve şeker üretiminde oldukça başarılı bir süreç geçirmiştir. Son olarak da 04.04.2001 yılında yeni çıkan şeker yasasının 2002 yılında yürürlüğe girmesiyle yeni sisteme geçecektir. İncelen işletmelerde, ortalama hane halk sayısı 4.9'dur. Yöneticilerin öğrenim düzeyleri 5.5 yıldır. Ortalama işletme arazisi 67.9IV da olup, bunun % 85'i mülk, %15'i kiralıktır. Ortalama sulu tarım arazisi 18.8 da olup, bunun 5.8 da pancar üretimine ayrılmaktadır. Türkmenistan şeker sanayinin geliştirilmesinde olumlu dersler çıkarılabilecek bilgilere ulaşılmıştır. Ayrıca Türkmenistan cephesinden bu alanda daha pek çok bilimsel çalışmaların yapılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH WITH REGARD TO DEVELOPING THE POTENTIALS OF SUGAR PRODUCTION INDUSTRY AND SUGAR BEET FRAMING, IN TURKMENSITAN, BASED ON THE TURKISH SUGAR FACTORIES INCORPORATION GAYTPOV, Serçe Master Thesis, Dep't of the Agricultural Economics Thesis Consultant: Prof. Dr. Osman GÖKÇE January, 2002, page 144 In this research, we aimed at producing useful information for the sugar sector of Turkmenistan, as a beginner in this production field and involved in some problems, by studying, in depth and width, the topics, such as the Turkish and the global sugar industry, sugar production, sugar consumption, sugar plants farming, etc.. The reguired data were collected from the printed sources, the official records and throudh polls. The data collected from 51 firms, pinpointed by random sampling, by Questionnaires, are of the year 1999. Arithmetic averaging, percentaging and the indexes were used to analyse tha data. The global sugar market is dominated by the sugar cane producers. Recently, the sugar prices decreased by around 50 % and stocks increased. Turkish Sugar Industry has a past of fifty years.During this period, sugar industry has envisaged a somewhat successful period regarding the sugar and the sugar beet production. The new Sugar Code, as dated as 4 april 2001, foresees anew system in this field. The average family population is 4.9 in relation to the firms surveyed. The average education peiod of the adminstratorus is 5.5 years. The average size of the areas cultivated is 67.9, and the 85% of the totalVI area is owened and the 15 % is subject to tenancy. The aveage irrigated rarm land is 18% and 5.8% of this is allocated to beet farming. We discovered very important information that will constitute useful lessons for developing Turkmenistan sugar industry. Besides, more research to this end will prove to be profitabele on the Turkmenistan front.