Konya Ovasında şeker pancarı (beta vulgaris saccarifera l.)'nin sapa kalkması üzerine araştırmalar
Research on bolting of sugarbeet in Konya Plane
- Tez No: 47910
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL ER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sugar beet, Bolting, Cutting stem, Root yield, Quality, Purified sugar rate, Purified sugar yield
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET DOKTORA TEZÎ KONYA OVASINDA ŞEKERPANCARI {Beta vulgaris saccharifera £.)*NIN SAPA KALKMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Talat ŞENTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Celal ER 1995, Sayfa: 104 Jüri: Prof. Dr. Celal ER Prof. Dr. özer KOLSARICI Doç. Dr. Fikret AKINERDEM Bu araştırma, 1991 yılında Konya ilinin Çumra ve Ereğli ilçeleri ile Karaman Ma çiftçi tarlalarında, 1992 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin Ankara Etimesgut'ta bulunan deneme seraları ve Karaman İl Müdürlüğü arazisinde, 1993 yılında ise yalnızca Karaman 'da yürütülmüştür. Bu araştırmada Konya ovasında önemli sorun olan şekerpanca- rmda sapa kalkmaya çözüm bulmak amaçlanmıştır. Şekerpancarmda sapa kalkma ve tohum dalı kesimi ile verim ve kalite üzerine önemli oranda etkili olunmuştur. Or j inal çeşitin sapa kalkma oranı %0. 39-0. 78 arasında değişirken, tohuma kalkan bitkilerden alınarak ekilen tohumlardan elde edilen bitkilerde bu oran %82.0-%99.6 arasında bulunmuştur. Deneme yerleri ortalaması olarak 1991 yılında orjinal çeşitten, 5883 kg/da pancar kök verimi alınırken, tohum dalı kesilenlerden 4181 kg/da ve tohum dalı kesilmeyenlerden ise 3812 kg/da verim alınmıştır. Yine 1992-1993 yılları ortalaması olarak, orjinal çeşitten 7090 kg/da, tohum dalı kesilenlerden 3352 kg/da ve tohum dalı kesilmeyenlerden ise 3212 kg/da verim alınmıştır. Tohum dalı kesimi ile pancar kök veriminde bir miktar artış sağlanırken, bu artış 1991 ve 1992 yıllarında önemsiz, 1993 yılında önemli11 bulunmuştur. Tohum dalı kesimi ile şeker oranında belirli miktarda artış görülmüştür. Nitekim 1991 yılında hiç tohuma kalkmayan normal pancarlarda bu oran %16.33 iken, tohum dalı kesilenlerde %14.03 ve tohum dalı kesilmeyenlerde ise %13.22 olmuştur. 1992 ve 1993 yılları ortalaması olarak normal pancarlarda %15.99 olurken, tohum dalı kesilenlerde %12.41, tohum dalı kesilmeyenlerde ise %11.51 olmuştur. Arıtılmış şeker verimi tohum dalı kesimi ile bir miktar artmıştır. Nitekim 1991 yılında tohum dalı kesilenlerden 403 kg/da, tohum dalı kesilmeyenlerden 324 kg/da arıtılmış şeker alınırken, normal pancarlardan 727 kg/da elde edilmiştir. 1992-1993 yılları ortalaması olarak tohum dalı kesilenlerden 325 kg/da, tohum dalı kesilmeyenlerden 275 kg/da arıtılmış şeker elde edilirken, bu normal pancarlarda 898 kg/da olmuştur. Elde edilen bu fark istatistiki yönden %1 seviyesinde önemli bulunmuştur. Tohum dalı kesimi ile tohuma kalkma üzerine etkili olunamamıştır. 1992-1993 yılları ortalaması olarak orj inal çeşitte %0.48 civarında tohuma kalkma görülürken, tohum dalı kesilen ve tohum dalı kesilmeyen lerde %82.5 oranında tohuma kalkma olmuştur. Diğer taraftan serada 20°C kontrollü şartlarda vernalizasyon ihtiyacı gideril- meyen pancar grupları orj inal çeşite göre %22-98 arasında daha fazla tohuma kalkmışlardır. Ticari. şekerpancarı yetiştirilen tarlalarda görülen tohuma kalkma az miktarda çeşitin genotipinden kaynaklanırken, daha çok iklim, çevreye yayılan tohumlar, bir yıl önceden tarlada kalan pancar kökleri ve tohuma kalkan bitkilerin tarlaya dökülen tohumlarından meydana gelmektedir (Güler 1990). Bu nedenle ticari şekerpancarı yetiş tirilen tarlalarda görülen tohuma kalkan pancarlar sökülerek tarladan uzaklaştırılmalı veya tohum dalı kesilmelidir. Bu ise hem daha fazla verim hem de kaliteli ürün elde etmek demektir. ANAHTAR KELİMELER: Şekerpancarı, Sapa kalkma, Tohum dalı kesi mi, Pancar kök verimi, Kalite, Arıtılmış şeker verimi, Arıtılmış şeker oranı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESÎS RESEARCHS ON BOLTING OF SUGAR BEET (Beta vulgaris saccharifeza L.) IN KONYA PLANE Talat ŞENTÜRK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fxeld Crops Supervisor: Prof. Dr. Celal ER 1995, Page: 104 Jury: Prof. Dr. Celal ER Prof.Dr. özer KOLSARICI Assoc. Prof.Dr. Fikret AKINERDEM This research was carried out in farmer fields in Çumra, Karaman and Ereğli in 1991, at the green house of Sugar Beet Company Research Enstitute which is located at Etimesgut and Karaman in 1992 and only in Karaman locations in 1993. în this research, it is aimed to solve the sugar beet bolting which is important proplem in Konya plane. The bolting and cutting was effected on the yield and quality of sugar beet. The bolting of original variety was between 0.39-0.78% that the seeds were harvested from which of them then sowed and than showed bolting between 82.0-99.6%, this effected the quality and yield of beets. Thus, average of roots yield of original variety on 3 locations were 58.83 ton/ha, the root yields of stem cut beets and stem uncut beets were 41.48 ton/ha and 38.12 ton/ha, respectively, in 1991. As the same as the average root yield of original variety of the years 1992 and 1993 was 70.90 ton/ha. This were 33.52 ton/ha on stem cut beets and 32.12 ton/ha stem uncut beets. Cutting of stem effected the root yield was significant in 1993 and were not significant inIV 1991 and 1992. While sugar rate was 16.33% on unbolted beets, this was 14.03% on stem cut beets and was 13.22% stem uncut beets. The avarage of 1992 and 1993 was 15.90% on normal beets, this was 12.41% on stem cut beets and 11.51% stem uncut beets. Purified sugar yield increased some by cutting stem and were 4.03 ton/ha, 3.24 ton/ha and 7.27 ton/ha on stem cut, stem uncut and normal sugar beets, respectively, in 1991. The avarage purified sugar yield of 1992-1993 were 3.25 ton/ha, 2.75 ton/ha and 8.98 ton/ha on stem cut, stem uncut and normal sugar beets. This was significant of 0.01 level. Bolting was not effected by cutting stem. While, average bolting of 1992-1993 was 0.48% on original variety, this were 82.5% on stem cut and stem uncut, respectively. The sugar beets was conditioned at 20 °C in glasshouse showed more bolting up to 22-98% than original variety. The reason of bolting on commercial sugar beet growing is rarely comes from genotip of the original variety. Mainly, it because of climatical conditions, left over resudues of sugar beets roots of previous sugar beet crop and from seeds of bolted plants failed to field. So that, bolted beets on commercially sugar beet growing fields must be destroyed. This means more economical yield and more guality for sugar beets.