Kaşar peynirinin raf ömrünün arttırılması üzerine bir araştırma
Research on the increasing of shelf-life of kashar cheese
- Tez No: 120262
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Shelf-life, Kashar cheese
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
V.... ÖZET KAŞAR PEYNİRİNİN RAF ÖMRÜNÜN ARTTIRILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KARAMAN, Demet Yüksek Lisans Tezi, Süt Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Necati AKBULUT Ocak 2002, 99 Sayfa Kaşar peynirinin raf ömrünün arttırılması amacıyla antimikrobiyal katkı maddeleri ve bu antimikrobiyalleri bünyesinde içeren kaplama materyallerinin kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bir grup örnek, peynir üretimini takiben PA/PE vakum ambalajla (kontrol örnek), diğeri % 5-10'luk K-sorbat çözeltisi ile muamele edilip PA/PE vakum ambalajı ile (2. ve 3.), %5'luk K-sorbat ile muamele edilen ve edilmeyen peynirler kaplama materyali ile kaplanmıştır. (4. ve 5.) Olgunlaşmanın l.gün, 30.gün ve 90.gün fiziksel, kimyasal, mikrobial ve duyusal testlere tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlardan, farklı oranlarda ilave edilen K-sorbat ve K-sorbat kaplama materyali kombinasyonun mikrobial açıdan hedeflenen azalmaya neden olduğu görülmüştür. Kaplama materyali ile muamelenin kaşar peynirinin raf ömrünü arttırmasına karşın, duyusal kriterler dikkate alındığında hedeflenen peynire has tat ve aromaya ulaşılamamıştır. Anahtar sözcükler : Raf ömrü, Kaşar peyniri.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RESEARCH ON THE INCREASING OF SHELF-LIFE OF KASHAR CHEESE KARAMAN, Demet MSc in MUk Technology Supervisor : Prof.Dr.Necati AKBULUT January 2002, 99 Pages In this study, we research the usability of antimicrobial preservations and waxes, which include these preservations directly in order to increasing the shelf- life of Kashar Cheese. The first group of cheese was packed right one-two days after production with PA/PE lamine pouched then used for controlled group. The other, fist and second groups of cheese were immersed with 5 % - 10 % K-sorbates solutions and then packed with PA/PE lamination. Another group of cheese was immersed 5 % K-sorbate solution then waxed which has antimicrobial gents. The last group of cheese was directly waxed. Physical, chemical, microbial and sensorial analyses were made on the cheese samples in the first day, first month and third month of stroge. From the results it was found that K-sorbate and K-sorbate_wax lamination which was added different rates caused an increasing which was aimed. Although waxed cheese was increased of shelf-life, we couldn't reach we wanted to get according to sensorial properties flavour and aromas in kashar cheese.