Substrat kültürü ve hıyar yetiştiriciliğinde organik gübre kullanım olanakları
Possibilities of using of organic manure in cucumber production in different substrates
- Tez No: 120263
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Topraksız tarım, hıyar, substrat, perlit, tüf, zeolit (klinoptilolit), organik gübreleme, Soilless culture, cucumbers, substrates, perlite, tuff, zeolite (klinoptilolite), organic nutrition
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
V ÖZET SUBSTRAT KÜLTÜRÜ İLE HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ORGANİK GÜBRE KULLANIM OLANAKLARI ÖZTAN, Funda Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe GÜL Ocak 2002, 155 sayfa Bu araştırma substrat kültürü ile hıyar yetiştiriciliğinde, besin kaynağı olarak organik gübre kullanımını, topraksız tarımda geleneksel besleme yöntemi olan inorganik gübre kaynaklı besin çözeltisi kullanımı ile karşılaştırmak amacıyla 2000 yılı sonbahar (24 Ağustos- 18 Aralık) ve 2001 yılı ilkbahar (18Mart- 3 Temmuz).dönemlerinde yürütülmüştür. Denemede incelenen parametreler bitki gelişimi, verim, kalite, yaprakların element içeriği, bitki su tüketimi ve atılan çözeltinin element içeriği şeklinde özetlenebilir. Topraksız tarım tekniği olarak açık sistem kullanılan araştırmada organik gübre kaynağı olarak tavuk gübresinden faydalanılmıştır. Sonbahar döneminde, deneme Bölünen Bölünmüş Parseller deneme desenine uygun olarak üç tekrarlı düzenlenmiştir. Ana parsellere çeşitler (1. Armada, 2. Gordion), alt parsellere gübre uygulamaları (1. inorganik besin çözeltisi, 2. organik gübre), minik parsellere ise substratlar (1. 3:1 perlit + zeolit,2. 1:1 perlit + zeolit, 3. 3:1 tüf+zeolit ve 4. 1:1 tüf+zeolit) yerleştirilmiştir. Organik gübre uygulamasında; bitki gelişimi, verim, yaprakların element içeriği ve bitki su tüketiminin; inorganik besin çözeltisi uygulamasına kıyasla azaldığı ve toplam verimdeki azalışın (4833-3750=1083 g/bitki) %22.4 düzeyinde olduğu saptanmıştır. Ancak drenaj çözeltisinin element içeriği dikkate alındığında, organik gübre kullanımının atık element miktarını önemli derecede azalttığı, dolayısıyla çevre açısından daha duyarlı bir uygulama olduğu sonucuna varılmıştır. Toplam verime çeşit ve substratın esas etkisi önemli bulunmamıştır. Organik gübreleme uygulamasında, Armada'nın Gordion'a, perlitli karışımların da tüflü karışımlara kıyasla verimi arttırdığı sonucuna varılmıştır. İlkbahar döneminde deneme, 3 tekrarlı ve iki faktörlü olarak Bölünmüş Parseller düzeninde kurulmuştur. Ana parsellere gübreleme (1. inorganik besin çözeltisi, 2. katı organik gübre, 3. organik besin çözeltisi), alt parsellere ise substratlar (1. 3:1 perlit + zeolit,2. 1:1 perlit + zeolit, 3. 3:1 tüf+zeolit ve 4. 1:1 tüf+zeolit) yerleştirilmiştir. Denemede Armada çeşidi kullanılmıştır. İnorganik besin çözeltisi uygulamasına (5675 g/bitki) kıyasla, verimin organik besin çözeltisi uygulamasında (5054 g/bitki) %10.9, kati organik gübre uygulamasında (3897 g/bitki) ise %31.3 oranında azaldığı saptanmıştır. Perlitli karışımların tüflü karışımlara kıyasla verimi ve bitki su tüketimini arttırdığı saptanmıştır. Organik besin çözeltisinin inorganik besin çözeltisine alternatif olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT POSSIBILITIES OF USING ORGANIC MANURE IN CUCUMBER PRODUCTION IN DIFFERENT SUBSTRATES ÖZTAN, Funda Master of Science Thesis, Horticultural Dept. Supervisor: Prof. Dr. Ayşe GÜL January 2002, 155 pages This research was carried out during autumn in 2000 (August 24-December 18) and spring in 2001 (March 18-July 3) to compare organic manure with inorganic nutrient solution which is the traditional hydroponic nutrition method in cucumber production in substrates. The examined parameters were plant growth, yield, fruit quality, leaf nutrient content, plant water consumption and chemical content of drained out solution. Experimental system was open system and chicken manure was used as the source of organic manure. In the autumn season, experiment was designed according to the split-split-plot design with 3 replications. Main plots, subplots and sub-subplots were assigned to cultivars (1. Armada, 2. Gordion), nutrition methods (1. inorganic nutrient solution, 2. organic manure) and substrates (1. 3:1 perlite + zeolite, 2. 1:1 perlite + zeolite, 3. 3:1 tuff + zeolite,4. 1:1 tuff+ zeolite), respectively. Using organic manure decreased plant growth, yield, leaf nutrient contents and plant water consumption in comparison with the use of nutrient solution, reduction in total yield (4833-3750=1083 g/plant) was 22.4 %. Since it reduced element contents in drained out solution, organic nutrition was evaluated as a environmentally sound method. Main effects of variety and substrate on total yield were not found to be significant. It was concluded that in the organic nutrition treatment, Armada and perlite-based media gave higher yields among the tested varieties and substrates, respectively. In spring season, the experiment was arranged according to the split-plot design with 3 replications. Main plots were nutrition methods (1. inorganic nutrient solution, 2. organic manure, 3. organic nutrient solution), and sub-plots were substrates (1. 3:1 perlite + zeolite, 2. 1:1 perlite + zeolite, 3. 3:1 tuff+ zeolite,4. 1:1 tuff + zeolite ). Tested variety was Armada. Total yield reduced by 10.9 % in the use of organic nutrient solution (5054 g/plant) and 31.3 % in organic manure treatment (3897 g/plant) in comparison with inorganic nutrient solution (5675 g/plant). It was determined that yield and plant water consumption were higher in perlite-based media compared to tuff-based media. It was concluded that organic nutrient solution could be alternative to inorganic nutrient solution.