Farklı mandarin anaçlarına farklı dozlarda uygulanan tuzlu suların topraktaki tuz dağılımına ve toprağın fiziksel özellikleri üzerine etkileri
Effect of salinity levels and mandarin rootstocks on salt distribution and physical properties of soil
- Tez No: 120297
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT OKUR, PROF.DR. RAFET KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Salinity, physical properties, drip irrigation, rootstocks
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
V ÖZET FARKLI MANDARIN ANAÇLARINA FARKLI DOZLARDA UYGULANAN TUZLU SULARIN TOPRAKTAKİ TUZ DAĞILIMINA VE TOPRAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ KAYIKÇIOĞLU, Hüseyin Hüsnü Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Bülent OKUR Prof. Dr. Rafet KILINÇ Eylül 2002, 83 sayfa 1996 yılında E.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Bölümü deneme arazilerinde kurulmuş olan bu deneme, halen devam etmektedir. Bu araştırmada iki farklı mandarin anaçları (Poncirus trifoliata - Troyer citrange) üzerine aşılı satsuma mandarinine 0.65 (tatlı su - lo); 2.00 (I-,); 3.50 (l2); 5.00 (l3) ve 6.50 (l4) dS.m"1 düzeylerinde tuzlu su uygulaması, damla sulama sistemi ile yapılmaktadır. 240 mandarin ağacından oluşan bu çalışmanın amacı, uygulanan tuzlu suyun toprak içindeki dağılımı yanında toprağın fiziksel özellikleri üzerine etkisini de araştırmaktır. Sulama ortası dönemde alınan toprak örneklerinde tuzlar, lateraller boyunca sıra üzeri yönde birikim göstermiş ve damlatıcıdan uzaklaştıkça azalmalarına karşın; sulama periyodu sonunda alınan toprak örneklerinde ise tuz birikimi daha çok sıra arası yönde ortaya çıkmış ve damlatıcıdan uzaklaştıkça artan bir eğilim göstermiştir. Poncirus trifoliata anacı parselinde, Troyer citrange anacı parseline göre her iki dönemde de saturasyon ekstraktı Na ve Cl değerleri daha az bulunmuştur. Tuzlu sulama suyu en fazla etkiyi toprak hacim ağırlığında göstermiştir. Stürüktür stabilite indeksi değeri çok fazla değişim göstermemiştir. Anahtar Kelimeler : Tuzluluk, fiziksel özellikler, damla sulama, anaç
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECT OF SALINITY LEVELS AND MANDARIN ROTSTOCKS ON SALT DISTRIBUTION AND PHYSICAL PROPERTIES OF SOIL KAYIKÇIO?LU, Hüseyin Hüsnü MSc. Thesis in Department of Soil Science Supervisors: Prof. Dr. Bülent OKUR Prof. Dr. Rafet KILINÇ September 2002, 83 pages An ongoing field trial was established in 1996 at the experimental site of Ege University Faculty of Agriculture Dept. Horticulture. In the study, two different rootstocks (Poncirus trifoliata and Troyer citrange) were budded onto Satsuma mandarins (cv. Owari), which are irrigated with 5 different levels 0.65 (fresh water-l0), 2.00 (I-,); 3.50 (l2); 5.00 (l3) and 6.50 (l4) dS.m of saline water by drip irrigation. The aim of the study was to examine the horizontal and vertical distribution of salt in the soil and to assess the effect on the physical properties of the soil at two different dates of irrigation season, mid and end. In the mid term samples, salt accumulation was in the horizontal direction on rows and decreased with the increased distance from the drippers. On the other hand, in the samples taken at the end of the season salt accumulation was towards between rows with an increasing trend. Soil at the rooting zone of Poncirus trifoliata rootstock contained less Na and CI ions than the Troyer citrange plots. Saline irrigation water showed the maximum effect on bulk density of the soil Structure stability index values did not show a significant difference.