Su ürünleri yetiştiricilik alt sektöründe planlama
Planning of aquaculture subsector
  1. Tez No: 120305
  2. Yazar: MURAT TÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK İŞGÖREN EMİROĞLU, Y.DOÇ.DR. AHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama, Yetiştiricilik Alt sektörü, Su Ürünleri Sektörü, Planning, Aquaculture Sub Sector, Aquaculture sector
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
in ÖZET SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK ALT SEKTÖRÜNDE PLANLAMA TÜREL, Murat Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Dilek İ. EMİROĞLU ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet KAYA EYLÜL, 2002, 75 Sayfa Türkiye'nin, su ürünleri üretiminde, 161 dünya ülkesi arasında 30'uncu, Avrupa Ülkeleri arasında 6'ıncı, AT ülkeleri içinde ise 5'inci ve Akdeniz ülkeleri arasında ise 3'üncü sırada yer aldığı bilinmektedir. Türkiye'nin su ürünleri dışsatımı 1960'lı yıllarda 6-10 bin ton/yıl, 1970'li yıllarda 2-5 bin ton/yıl civarında seyrederken 1980'de 9 bin ton/yıl, 1990'da 23 bin ton, 1992'de 15 Bin ton civarında olmuştur. 2002 yılı itibariyle, İtalya, İspanya, Fransa, Japonya, Lübnan ve Yunanistan Türkiye'nin su ürünleri dışsatımında önemli rol oynayan ülkeler konumundadır. Dünya ülkelerinin dışalımında Türkiye'nin payını arttırabilmesi için ulusal ve uluslararası talebe cevap verebilecek miktar ve kalitede su ürünleri arzını arttırması gerekmektedir. Bu durumda su ürünlerinde sektörel planlama büyük önem taşımaktadır. Sektörel planlamanın stratejik amacı, sektörde arz-talep dengesini oluşturmak, doğru zaman ve yerde istenilen miktarda ve kalitede üretimin elde edilebilmesi için bütün aktivitelerin düzenlenmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT PLANNING OF AQUACULTURE SUB SECTOR TÜREL, Murat Msc. İn Aquaculture Supervisor: Doç. Dr. Dilek İ. EMİRO?LU and Yrd. Doç. Dr. Ahmet KAYA September, 2002, 75 Pages It has known that Turkey is thirtieth among 161 world countries at aquatic product also the sixth among European countries, the fifth among European Community countries and the third among The Mediterranean countries. The export of aquatic products in Turkey was 6-10 thousand ton / year in 1960's, 2-5 thousand ton / year in 1970's, about 9 thousand ton / year in 1980, about 23 thousand ton / year in 1990 and about 15 thousand ton / year in 1992. Italy, Spain, France, Japan, Lebanon and Greek have important place at aquatic products export of Turkey 2002. The productions of many countries are not enough for inland demand and they have to import aquatic products continually. Turkey should increase the aquatic products for more export. In this condition, sectoral planning in aquatic products is very important. The aim of sectoral planning is balance supply and demand in sector and to provide the desired amount and quality production at on time and place.