Scup (Stenotomus chrysops) balığı hedef dışı av miktarının azaltılmasına yönelik morfolojik incelemeler
Morphological investigations for scup (Stenotomus chrysops) by catch reduction
  1. Tez No: 120307
  2. Yazar: YELİZ DOĞANYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY KINACIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Scup {Stenotomus chrysops), morphology, bycatch reduction
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
V SCUP (Stenotomus chrysops) BALIĞI HEDEF DIŞI AV MİKTARININ AZALTILMASINA YÖNELİK MORFOLOJİK İNCELEMELER DOĞANYILMAZ, Yeliz Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Tuncay Kınacıgil Eylül, 2002 ÖZET Çalışmada Scup (Stenotomus chrysops) balığının morfolojik özellikleri dikkate alınarak uygun ağ göz açıklığı ölçüsü, donam faktörü ve bir trol torbasının çevresinde kullanılması gereken en uygun göz sayısı tespit edilerek hedef dışı av miktarının azaltılması amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan veriler Kasım 2001 ve Şubat 2002 tarihleri arasında toplanmıştır. Denemelerde, scup'ın total boy, çatal boy, maksimum çevre, vücut yüksekliği ve vücut genişliği ölçülerek, aralarındaki ilişkilere bakılmıştır. Yasal yakalanma boyu 23 cm olan Scup'ın ortalama maksimum çevre ve ortalama vücut yüksekliği kullanılarak, 22,5 cm total boya sahip bireylerin kaçabilmesi için, baklava dilimi ve kare gözlü ağlarda minimum ağ göz genişliği hesaplanmıştır. Ortalama genişlik ve yükseklik değerleri kullanılarak uygun donam faktörü, bu değeri kullanarakta bir trol torbasının çevresinde kullanılması gereken en uygun göz sayısının hesaplanabileceği gösterilmiştir. Çalışmanın sonunda scup'ın çatal boyu, maksimum çevresi, vücut yüksekliği ve vücut genişliği sırasıyla total boyun yaklaşık %89, %82, %34, %13'ü olarak tespit edilmiştir. Baklava dilimi ve kare gözlüVI ağlarda, 22,5 cm total boya sahip scup'ın kaçabilmesi için, minimum ağ göz genişliği sırasıyla 9,4 cm ve 11 cm olarak bulunmuştur. Donam faktörü 0,35 olarak hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler : Scup (Stenotomus chrysops), morfoloji, hedef dışı av miktarının azaltılması.
Özet (Çeviri)
VII MORPHOLOGICAL INVESTIGATIONS FOR SCUP (Stenotomus chrysops) BYCATCH REDUCTION DO?ANYILMAZ, Yeliz Thesis of MSc, Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Prof. Dr. Tuncay KINACIGİL September, 2002 ABSTRACT This study aims to reduce by-catch of Scup {Stenotomus chrysops) by defining the minimum mesh size, rigging factor, and number of the meshes needed to be used around a trawl codend by using morphologic charecteristics of the fish. Total length, fork length, maximum girth, body height and body width of the fish were measured, and relationships between them are investigated. By using mean values of maximum girth and body height measurements, minimum mesh sizes for a diamond and square mesh to release scup in 22.5 cm total length were calculated. Rigging factor was calculated by using mean body width and length of fish. Then the number of the meshes around a codend was calculated by using the rigging factor. It was found that fork length, maximum girth, body height and body width of scup were 89%, 82%, 34% and 13% of its total length, respectively. To release a 22.5 cm scup, minimum diamond and square mesh sizes needed were calculated as approximately 9.4 cm and 1 1 cm, respectively. Rigging factor was calculated as 0.35.