Flue cured tütün çeşidinde farklı potasyum formlarının kaliteye etkisi
Effect of different forms of potassium on the quality of flue cured variety of tobacco
- Tez No: 120308
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET EŞREF İRGET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Flue-cured (Virginia) tütünü, Kalite, Verim
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
V ÖZET FLUE CURED TÜTÜN ÇEŞİDİNDE FARKLI POTASYUI FORMLARININ KALİTEYE ETKİSİ TEPECİK, Mahmut Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Eşref IRGET Ağustos 2002, 61 sayfa Düzce ili merkeze bağlı Otluoğlu köyünde çiftçi koşullarında yürütülen bu denemede K'un farklı formları [Kontrol (N+P); KCI (N+P+KCI); KN03 (N+P+KNO3); K2SO4 (N+P+K2SO4) ve S (N+P+S)] kullanılmış ve bunun Flue-cured (Virginia) K-110 çeşidinin verim ve kalite özelliklerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 3 tekerrürlü olarak yürütülen denemede 30 kg K2Ü/da dozunda K ve sabit dozlarda N (20 kg/da) ve P (15 kg P2C>5/da) uygulanmıştır. Denemede 4 farklı kırıma ait (1. kırım, 2. kırım, 3. kırım ve 4. kırım) yaprak örnekleri alınarak kimyasal analizler (nikotin, toplam indirgen şeker, kül, Cl, N, K, P, Ca ve Mg) ile verim ve renk ölçümleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda KCI uygulaması ile yaprak renginin koyulaştığı ve yapraklarda önemli düzeyde Cl akümüle olduğu saptanmıştır. Tüm parametreler açısından KNO3 ve K2SO4 uygulamalarının oransal olarak daha iyi sonuç verdiği gözlemlenmiştir. Denemede hasat çiftçi koşullarına göre her kırım döneminde yaklaşık 2 hafta gecikmiştir. Buda denemede uygulanan sabit dozdaki N'un optimum değerinin üzerinde olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Toplam verim açısından en yüksek değer K2SO4 (304 kg/da), uygulamasıyla elde edilmiştir, bu KN03 (298 kg/da) izlemektedir. Uygulamalar içerisinde en yüksek yaprak potasyum içeriği 4 kırım döneminde KNO3 uygulamasıyla %1.42 olarak belirlenmiş, bunu %1.23 ile K2SO4 uygulaması izlemiştir.VI Denemede KCI dışında uygulanan K formlarının farklı kırım dönemlerine ait yaprak örnekleri arasında Cl içerikleri bakımından önemli farklılıklar bulunmazken Cl kapsamı, KCI uygulaması ile tüm kırım dönemlerinde yapraklardaki Cl miktarı %1'in üzerine çıkmıştır. Tütün yapraklarındaki açıklık-koyuluğu ifade eden L değeri KN03 uygulaması ile 64.13 değeriyle en yüksek KCI uygulaması ile 62.29 değeriyle en düşük değeri aldığı belirlenmiştir. Tütün yapraklarında kırmızı rengi ifade eden a değeri KCI uygulaması yapılan parsellerden alınan yaprak örneklerinde a diğer uygulamalara (KN03, K2S04, S ve Kontrol) göre farklılık gösterdiği izlenmiştir. Tütün yaprağında sarı rengi ifade eden b değeri ise KCI uygulamasının yapıldığı parsellerde alınan yaprak örneklerinde diğer uygulamalara göre düştüğü belirlenmiştir. KCI uygulamasının dışındaki uygulamaların b değeri birbirine yakın bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT FORMS OF POTASIUM ON THE QUALITY OF FLUE-CURED VARIETY OF TOBBACO TEPECİK, Mahmut MSc. Thesis, Department of Soil Sciences Supervizor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Eşref İRGET August 2002, 61 pages This study was carried out in OTLUO?LU Village belonging to Düzce Center and different forms of K [Control (N+P); KCI (N+P+KCI); KN03 (N+P+KNO3); K2SO4 (N+P+K2SO4) and S (N+P+S)] were used on flue-cured variety of tobacco under farmer conditions. The effect on yield and quality of the flue-cured (verginia) K-110 was determined. For this purpose 30 kg f